ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια συμφωνία θα ενισχύσει το ΧΑ

10:39 - 10 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε  κατά 1,48% την Παρασκευή, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Alpha Bank (+ 5,95%), η Eurobank (+ 4,46%) και η Τράπεζα Πειραιώς (+ 4,14%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση , ενώ η ΕΥΔΑΠ (-1,32%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,53%) και η Motor Oil (-1,73%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 25,7 εκατομ. σε € 62.9 εκατομ., με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 11,7εκατομ.), Εθνική Τράπεζα (€ 10,4 εκατομ.) και η Eurobank (€ 7εκατομ)

 

Η  συμφωνία  που επιτευχθηκε στη Μάλτα τη Παρασκευή αναμένεται  να ωθήσει την αγορά υψηλότερα.

Πολιτικά Νέα

Στις 7 Απριλίου στο Eurogroup στη Βαλέτα επιτεύχθηκε συμφωνία,για τα κύρια σημεία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η 2η αξιολόγηση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αλλά φέρεται  ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες (και, ενδεχομένως, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απριλίου).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές Αρχές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια σημεία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν στην  2η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσει περαιτέρω την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή αναφέρεται στο μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων. Τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, για να ολοκληρώσουν σύντομα μια συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων ανέρχεται σε 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα είναι από το 2019 και αφορά τις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% από το 2020 και αφορά το φόρο εισοδήματος.

Ο κ. Dijsselbloem είπε επίσης ότι παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει επεκτατικά μέτρα με βάση την υπόθεση ότι η οικονομία και η δημοσιονομική πορεία που κάνουμε καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μόλις επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία το Eurogroup θα επανέλθει στο θέμα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Κλείνοντας, τόνισε ότι τα μεγάλα ζητήμτα έχουν πλέον διευθετηθεί και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα βαίνουν προς την τελική ευθεία.

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος της  ΕΚ κ. Moscovici καλωσόρισε τη συμφωνία , προσθέτοντας ότι οι ομάδες της αποστολής θα επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην Αθήνα για να επιτευχθεί μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ανέφερε, επίσης, ότι  το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2016 ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω του στόχου του ΜΣ.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ Coeuré είπε ότι η ΕΚΤ θεωρεί ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα.

 

Τέλος, το ΔΝΤ ανέφερε σε δήλωσή του μετά το Eurogroup

 

“Υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τις τελευταίες εβδομάδες  αλλά μια σειρά από ζητήματα πολιτικής παραμένουν σε εκκρεμότητα, όμως, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων για αυτά τα εκκρεμή ζητήματα.

 

Μια τέτοια συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές θα πρέπει να συζητουνται συζητήσεις με τις χώρες της ευρωζωνης για να εξασφαλίσει ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική  για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.”

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά το Eurogroup που ότι τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο  και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν  κατά τις προσεχείς εβδομάδες, με την τελευταία να εφαρμοστεί μόνο αν η Ελλάδα πληρεί τους δημοσιονομικούς της στόχους .

Όσον αφορά το θετικό πακέτο (€ 3.6δις ), αυτό θα αναφέρεται στην κοινωνική πολιτική για το 2019, τις αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος για  το 2020.

 

Όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, ο κ Τσακαλώτος τόνισε ότι έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις σχετικά με τις μαζικές απολύσεις, καθώς η έγκριση ανταπεργίας , ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να αποκατασταθεί τον Σεπτεμβριο του 2018.

o       Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο σήμερα με την κα Lagarde και άλλους εκπροσ’ωπους από τους κορυφαίους οικονομικούς οργανισμούς.

o       Η  συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup της Μάλτας εγκρίθηκε χθες από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία (113 υπέρ, 11 κατά και 12 του παρόντος)

 

Ενημέρωση περί ιδιωτικοποιήσεων

 

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις τρεις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το μερίδιο 67% στον ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) και ζήτησε την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που θα πρέπει να αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.