ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑΑ: Παραμένει εξαρτημένο από τις εξελίξεις με το χρέος

11:10 - 11 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% χθες, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η ΔΕΗ (+3,59%), η Aegean Airlines(+2,32%) και η Εθνική Τράπεζα (+1,99%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η ΕΥΔΑΠ (-1,72%),ο ΟΠΑΠ (-1,87%) και τα Jumbo (-1,93%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά € 25,4 εκατομ σε € 37.5 εκατομ. με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 6,3 εκατ), στον ΟΠΑΠ (€ 5,3 εκατ) και την Εθνική Τράπεζα (€ 4,9εκατομ.). 

Ακόμα μια ήσυχη συνεδρίαση αναμένεται σήμερα.

Πολιτικά νέα

Περιορισμένη ειδησεογραφία από την χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ της καγκελάριου της Γερμανίας και της κα Λαγκάρντ , όπου το ελληνικο (του χρέους) θέμα όπου συζητήθηκε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν συμφωνήσει να παράσχουν κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαιου τις «ισχυρές δεσμεύσεις» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε το Ταμείο  να μπορεί να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ένας Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στις μεταρρυθμίσεις πριν από μέτρα ελάφρυνσης το χρέους.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών  δήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας μόνο εάν εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης περαιτέρω του χρέους.

Σε άλλα νέα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα, και ο στόχος του τρέχοντος, είναι η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές στο 2018.

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Μάλτα την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του  3,5% του ΑΕΠ για μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι ακριβής λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια και το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να συμφωνηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
  • Ενημέρωση περί ιδιωτικοποιήσεων

 Η μεταβίβαση της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων  σε Fraport (μεταξύ της γερμανικής Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου στην Ελλάδα) θα ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ η δεύτερη θα κάνει επίσης την εφάπαξ καταβολή των € 1,2 δισ στο ΤΑΙΠΕΔ σήμερα.

  • Ενημέρωση περί ιδιωτικοποιήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ released την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα στρατηγικό και οικονομικό σύμβουλο για την πώληση του 35,5% των μετοχών της στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν μέχρι 15 Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.