ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016

10:23 - 24 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,42% την Παρασκευή, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Τέρνα Ενεργειακή (+ 0,99%),η Lamda Development (+ 0,65%) και ο όμιλος Coca Cola (+ 0,60%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Eurobank (-1,99%), ο ΟΤΕ (-2,16%) και η  ΕΧΑΕ (-2,32% ) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 2,4 εκατομ. σε € 28.2 εκατομ. με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στον όμιλο Folli-Follie (€ 3,8 εκατομ), στην Alpha Bank (€ 3,3 εκατομ) και τον ΟΤΕ (€ 3,3 εκατομ).  Ανακούφιση αναμένεται  στις αγορές λόγω των γαλλικών εκλογών και την επιστροφή της Τρόικας.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι αρχηγοί της αποστολής των θεσμικών οργάνων αναμένεται να επιστρέψουν  στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα (ίσως ακόμα και σήμερα), με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος και ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η συμφωνία εξασφαλιστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τα νέα μέτρα μέσα από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ψηφοφορία των απαιτούμενων μέτρων θα πραγματοποιηθεί στο 1οδεκαπενθήμερο του Μαΐου, έτσι ώστε η οριστική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, να φτάσει στις 22 Μαΐου στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι ενδείξεις από τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι ότι το ΔΝΤ και οι πιστωτές κινούνται πιο κοντά στο θέμα του ελληνικού χρέους, αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες.

 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το ΔΝΤ πιέζει για κάθε υπόσχεση που δόθηκε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να είναι όσο το δυνατόν λεπτομερή, αν και η γερμανική κυβέρνηση προτιμά να αποφύγει τον καθορισμό των ακριβών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε συνομιλίες με το ΔΝΤ και τον Γερμανό ομόλογό του, στην Ουάσιγκτον, και σύμφωνα με  πηγές κατά τη συνάντηση με την κα Lagarde, η ίδια αναγνώρισε ότι είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να πάρει κάτι πίσω σε σχέση με το χρέος.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη ο κος Τόμσεν επανέλαβε την ανάγκη για ένα πακέτο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι το Ταμείο  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκανε λάθη για το ελληνικό πρόγραμμα.

Γενικά δημόσιο έλλειμμα και χρέος 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ παρουσίασε η γενική κυβέρνηση το 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω του μνημονίου έφθασε 4,19% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου τα  δημοσιονομικά στοιχεία για το 2016. Πιο αναλυτικά, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε € 1.29δις (0,7% του ΑΕΠ), ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε € 6.94δις το 2016 (3,9% του ΑΕΠ) από έλλειμμα € 4,1 δις (2,3% του ΑΕΠ) το 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.