ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνελήφθη Ισπανός ράπερ για «ρητορική μίσους»- Αντίδραση από Αλμοδοβάρ, Μπαρδέμ

21:16 - 16 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Συνελήφθη Ισπανός ράπερ για «ρητορική μίσους»- Αντίδραση από Αλμοδοβάρ, Μπαρδέμ
Συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ Pablo Hasel, ο οποίος κατέφυγε σε ένα πανεπιστήμιο για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Η αστυνομία της Καταλονίας μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Lleida και τον συνέλαβε, μια ημέρα αφότου έφτασε εκεί με υποστηρικτές του.

Ο Χάσελ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για tweets και στίχους που θεωρείται ότι «εκθειάζουν» την τρομοκρατία και συκοφαντούν την μοναρχία και κρατικούς θεσμούς όπως η αστυνομία.

Έπρεπε να παραδοθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αψήφησε την διαταγή.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την είσοδο της αστυνομικής δύναμης Mossos την Τρίτη, ο Χάσελ απομακρύνθηκε από το πανεπιστήμιο φωνάζοντας «δεν θα μας σιωπήσουν ποτέ · θάνατο στο φασιστικό κράτος»

Οδηγήθηκε προς την κοντινή φυλακή Ponent, όπου θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Δεκάδες υποστηρικτές είχαν κατασκευάσει νωρίτερα ένα οδόφραγμα στο πανεπιστήμιο της Lérida (Lleida στα Καταλανικά), 150 χλμ. (90 μίλια) δυτικά της Βαρκελώνης. Εικόνες από τη σκηνή έδειξαν τους ακτιβιστές να ψεκάζουν πυροσβεστήρες στην αστυνομία πριν τη σύλληψη του τραγουδιστή στο κτίριο του πανεπιστημίου.

Ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η αστυνομία είχε εισέλθει στο πανεπιστήμιο "για την επιβολή της δικαστικής απόφασης".

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Pedro Almodóvar και ο σταρ του Χόλιγουντ, Javier Bardem, υπέγραψαν αίτηση κατά της φυλάκισης του τραγουδιστή, η οποία έγινε δεκτή από ισπανικό δικαστήριο τη Δευτέρα. Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε στο Twitter ότι η σύλληψη του Hasel ήταν τρομερή είδηση ​​για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία.

Ο Χάσελ έγραψε στο Twitter εκείνο το βράδυ ότι θα πήγαινε στη φυλακή «με το κεφάλι ψηλά». "Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να υπαγορεύσουν τι μπορούμε να πούμε, τι μπορούμε να νιώσουμε ή τι μπορούμε να κάνουμε", δήλωσε στο Twitter, προσθέτοντας ότι είχε επιλέξει να μην προσφύγει στο εξωτερικό.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζε να μειώσει την ποινή για «εγκλήματα έκφρασης» όπως η εξύμνηση της τρομοκρατίας, η ρητορική μίσους και οι προσβολές στο στέμμα και τη θρησκεία, σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκτός από τις επιθέσεις στη μοναρχία, τα tweets και οι στίχοι του Pablo Hasel κατηγόρησαν την αστυνομία για βασανισμό και δολοφονία διαδηλωτών και μεταναστών.

Ο τραγουδιστής κρίθηκε ένοχος για εξύμνηση της τρομοκρατίας σε ξεχωριστή υπόθεση το 2014, αλλά η ποινή φυλάκισης του αναβλήθηκε το 2019 με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανά έπραττε αντίστοιχα εντός τριών ετών.

Να σημειώσουμε τέλος πως αντιδράσεις προκαλεί σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη χώρα μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 16 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.