ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Greenpeace: Νέος τρόπος χρηματοδότησης για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα

21:29 - 01 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Greenpeace: Νέος τρόπος χρηματοδότησης για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα
Ένας Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός (SCE) συστάθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με στόχο την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

Όπως αναφέρεται μέσα από την ιστοσελίδα www.genervest.org, όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν και να επενδύσουν σε αυτά, διασφαλίζοντας παράλληλα μία ανταγωνιστική απόδοση για τα χρήματά τους.

«Πρωταρχικός σκοπός της Genervest είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας, φέρνοντας κοντά όσες τοπικές πρωτοβουλίες επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ (Genervestees) με όσους πολίτες επιθυμούν να τα χρηματοδοτήσουν (Genervestors). 

Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι σημαντική για τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, προτάσσοντας την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος. Η Greenpeace δημιούργησε την πλατφόρμα Genervest αναγνωρίζοντας ότι όσες ομάδες πολιτών προχωρούν σε έργα καθαρής ενέργειας συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης, έχουν περιορισμένους δικούς τους πόρους και αδυναμία στην πρόσβαση χρηματοδότησης, σε σύγκριση με μεγάλους επενδυτές.

Η Genervest διατηρώντας το κόστος συναλλαγών στο ελάχιστο, εξασφαλίζει ανταγωνιστικά επιτόκια (4 έως 6%) και δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στον δυναμικό τομέα των ΑΠΕ να έχουν τον έλεγχο των επενδύσεών τους και να επιλέγουν εκείνοι πού διοχετεύονται τα χρήματά τους. Έτσι απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις από ό,τι σε μία τράπεζα και - κυρίως - βοηθούν έμπρακτα στη διαδικασία δίκαιης μετάβασης της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

«Την εποχή που όλος ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται προς την καθαρή ενέργεια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχικό και δίκαιο τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή, εμείς οι πολίτες οφείλουμε να έχουμε ρόλο ενεργό και δυναμικό αντί να παραμένουμε απλοί παθητικοί καταναλωτές», ανέφερε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, η πλατφόρμα της Genervest είναι πλέον ανοιχτή, φιλοξενώντας τα πρώτα επιλεγμένα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από δυναμικούς ανθρώπους που αναζητούν χρηματοδότηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.