ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηράκλειο: Εκτάκτως στο χειρουργείο η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca

21:57 - 21 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ηράκλειο: Εκτάκτως στο χειρουργείο η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca
Eκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία έδειξε η νέα αξονική τομογραφία, στην οποία υποβλήθηκε η 44χρονη, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά τη θρομβοπενία και τις διαταραχές πηκτικότητας που παρουσίασε, ύστερα από τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19 με AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι γιατροί που την παρακολουθούν έκριναν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση και αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά και την ενημέρωση του συζύγου της, η ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο εκτάκτως.

Η γυναίκα είχε μεταφερθεί την Τετάρτη από το Βενιζέλειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από την ορθή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη των γιατρών, ότι η κατάστασή της θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ειδικότητες, που δεν διαθέτει το Βενιζέλειο. Εισήχθη εξ αρχής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία λίγο μετά το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδόθηκε το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τα δύο από τα τρία περιστατικά θρομβώσεων, ενός 35χρονου και της 44χρονης, σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η 44χρονη έχει υποστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα σύνδρομο, το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού.

Ένα κοντινό και πιο συχνό σύνδρομο, που έχει τα ίδια συμπτώματα είναι το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από ηπαρίνη, το οποίο συναντάται σε ποσοστό 0,1%. Τα σύνδρομα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα πτώση των αιμοπεταλίων, δηλαδή αιμορραγία και πήξη του αίματος, δηλαδή θρόμβους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μίλησαν στην ΕΡΤ, το σύνδρομο που οφείλεται σε εμβόλιο μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό, από οποιοδήποτε εμβόλιο λειτουργεί με το μηχανισμό του AstraZeneca, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμα η περίπτωση της 47χρονης, που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ με συμπτώματα παράλυσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:45 - 21 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.