ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα σε «κόκκινα» νησιά-Σκέψεις τοπικών lockdown

10:28 - 17 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα σε «κόκκινα» νησιά-Σκέψεις τοπικών lockdown
Ενισχύονται από σήμερα (17/7) οι έλεγχοι σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα από σήμερα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid και με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον υπάρχει η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Κίνδυνος τοπικών lockdown

Τα παραπάνω αποτελούν την πρώτη αντίδραση από τη μεριά της πολιτείας στις περιοχές με έξαρση κρουσμάτων, που βέβαια συνδέει άμεσα τον τουρισμό με την πανδημία. Όσο κι αν το αρνείται η κυβέρνηση, τουρισμός και κρούσματα έχουν ξεκάθαρη σύνδεση.

Επειδή, όμως, ο τουρισμός δεν μπορεί να ανακοπεί γιατί στηρίζει την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλες λύσεις για να περιορίσει την πανδημία και να προστατεύσει τους πολίτες. Οι ανακοινώσεις για την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης είναι μία αρχή.

Οι ανεμβολίαστοι "χάνουν" πολλές επιλογές και η κυβέρνηση ελπίζει πως έτσι θα τους οδηγήσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα κρούσματα, αλλά και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, ενδεχομένως να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Η κυβέρνηση αποκλείει ασφαλώς ένα γενικό lockdown, αλλά δεν αποκλείει τα τοπικά, ιδιαίτερα στα νησιά. Πρακτικά αυτό τι θα μπορούσε να σημαίνει; Περιορισμούς στα άτομα στα τραπέζια και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι δύο ενδεικτικά μέτρα, που εφαρμόστηκαν και την περσινή τουριστική περίοδο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 17 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.