ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια νησιά κινδυνεύουν με μέτρα... Μυκόνου-Τι προτείνουν οι επιχειρηματίες

08:33 - 19 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ποια νησιά κινδυνεύουν με μέτρα... Μυκόνου-Τι προτείνουν οι επιχειρηματίες
Η Μύκονος πέρασε το πρώτο της Σαββατοκύριακο, χωρίς μουσική και με κλειστά μαγαζιά το βράδυ, κατόπιν της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Με ανάλογα μέτρα κινδυνεύουν, όμως κι άλλες περιοχές. Τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες προτείνουν εναλλακτικά μέτρα, με περισσότερους ελέγχους.

Πάρος, Ίος, Σαντορίνη και περιοχές της Κρήτης "κινδυνεύουν" με μέτρα Μυκόνου, εφόσον δεν υπάρξει μέτρο στη διασκέδαση και δεν αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μέσω της Μυκόνου να δείξει πως τα οριζόντια μέτρα είναι η πιο εφικτή λύση και ουσιαστικά χτύπησε το "καμπανάκι" για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη και για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, εφόσον χρειαστεί, με απαγόρευση κυκλοφορίας και μείωση των ατόμων που επιτρέπονται σε κάθε τραπέζι, σε καφε-μπαρ και εστιατόρια.

Τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες, όμως, αντιδρούν και προτείνουν αντίμετρα, ώστε να επαναλειτουργήσουν φυσιολογικά οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου προτείνουν:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.

· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR, ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.

Ο ξενοδόχος Ηρακλής Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε στα παραπάνω μέτρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (19/7), προσθέτοντας πως «το ποσοστό εμβολιασμού στο μόνιμο πληθυσμό είναι πάνω από το 80%, το πρόβλημα δημιουργείται από τους τουρίστες που έρχονται με ελλιπείς ελέγχους ή τους εποχιακούς εργαζόμενους».

«Θα μας βόλευε να υπάρχει νόμος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση» πρόσθεσε ο κ. Ζησιμόπουλος.

«Φεύγει κόσμος. Υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις και πάνε σε ανταγωνιστικούς προορισμούς του εξωτερικού. Προς το παρόν φτάνουν το 20% οι ακυρώσεις, αλλά είναι τσουνάμι». 

Έκανε γνωστό δε ότι «δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει η αστυνομία στα ιδιωτικά πάρτι, άργησαν πολύ. Δεν μπορούσαν να παρέμβουν χωρίς εντολή εισαγγελέα, δεν μπορούσαν καν να μπουν γιατί υπήρχε ιδιωτικό άσυλο» εξήγησε. 

«Προλαβαίνουμε να σώσουμε τη σεζόν αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείναμε. Έχουν μειωθεί τα πάρτι σε παρά πολύ μεγάλο βαθμό με την ΚΥΑ τις τελευταίες δύο μέρες». 

Το μπαλάκι περνά πλέον στην κυβέρνηση που πρέπει να χαράξει τη στρατηγική για το υπόλοιπο της σεζόν. Το να γλιτώσουμε από τον κορονοϊό αυτή την ώρα, δυστυχώς μοιάζει απίθανο και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να ζήσουμε με αυτόν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.