ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες κατηγορίες πολιτών πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης

18:39 - 04 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ποιες κατηγορίες πολιτών πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης
H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας (4/10) για το πρόγραμμα εμβολιασμών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στ δεδομένα που ισχύουν για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν επισημάνει ξεκάθαρα πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και με άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκου. «Δεν υφίαστανται συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο ,τον Φεβρουάριο και Μάρτιο» δήλωσε η κα Πρόεδρος και προέταξε την ανάγκη  τα άτομα που απειλούνται από την γρίπη να έχουν εμβολιαστεί ήδη από τον Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Θεοδωρίδου τα εμβόλια που κυκλοφορούν για την γρίπη είναι τετραδύναμα και θα χορηγούνται με μια ενδομυϊκή δόση.

Μάλιστα, παρέθεσε και τις ομάδες που όπως είπε θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Αυτές είναι οι εξής: 

Άτομα άνω των 60
Ενήλικες και παιδιά άνω των 6 μηνών με υποκείμενα νοσήματα
Έγκυες
Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών
Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό εσωτερικοί σπουδαστές αστυνμομι)
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Φοιτητές επαγγελμάτων υγείας 
Εμβολιασμός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
Άστεγοι 
Κτηνίατροι

Για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σαφές για όσους πρέπει να εμβολιαστούν. Ζητείται η γνώμη μας για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά δεν έχουμε εκτελεστική εξουσία πάνω σε αυτό. Η επιτροπή διαθέτει το μέσο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Μιλάμε και κάνουμε επαφές με συλλόγους και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους διστακτικούς. Για τους... αμετακίνητους, χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, από άτομα που εμπιστεύονται. Ένα από τα μέτρα, είναι πάει το εμβόλιο στα παιδιά από τους παιδίατρους κι εμείς παίξαμε τον ρόλο μας σε αυτό».

Για την τρίτη δόση, είπε: «Όποιος έχει κάνει τις δυο δόσεις, θεωρείται προστατευμένος. Το ότι πέφτουν τα αντισώματα, δεν σημαίνει πως το άτομο αυτό είνα απροστάτευτο. Απλά, σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να είναι πιο προσεκτικός και μπαίνει το ενδεχόμε νο για ενίσχυση ανοσίας με πρόσθετη δόση. Θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλά την ανοσία, όσο δεν γνωρίζουμε ακριβή επίπεδο αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία από τη λοίμωξη. Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα ως επαναληπτικές δόσεις. Πρώτα η Pfizer, ακολουθεί η Moderna και στη συνέχεια η Johnson & Johnson. Υπάρχουν καλά δεδομένα για συνδυασμό εμβολίων μεταξύ δόσεων, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τύων εμβολίων. Η τρίτη δόση πρέπει, συνήθως, να γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο». 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:10 - 04 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.