ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάρμακο Covid: Καθοδόν για Ευρώπη-Πόσο κοστίζει- Πότε θα έρθει Ελλάδα

20:55 - 04 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Φάρμακο Covid: Καθοδόν για Ευρώπη-Πόσο κοστίζει- Πότε θα έρθει Ελλάδα
Ανοίγει ο δρόμος για χρήση του φαρμάκου της Merck κατά του κορωνοϊού και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που προσπαθεί να επιταχύνει τις αναγκαίες διαδικασίες, καθώς τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΜΑ να επιβάλει με κεντρική απόφαση τη χρήση του χαπιού, μπορεί ωστόσο να προτείνει τη χορήγησή του.

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο για χορήγηση σε ασθενείς μέσα σε πέντε ημέρες από τη διάγνωση της Covid-19. Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες το χάπι μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ευάλωτες ομάδες.

Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.

Το σχέδιο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σκοπεύει να προμηθευτεί το φάρμακο της Merck, όπως και θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Βέβαια, και το κόστος είναι μεγάλο και οι ποσότητες σε πρώτη φάση είναι περιορισμένες.

Η κ. Γκάγκα τόνισε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα μονοκλωνικά και γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπια Merck. Ωστόσο -όπως είπε- έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παραμένει προτεραιότητα.

Κατά πληροφορίες, η τιμή κάθε συσκευασίας του φαρμάκου της Merck, θα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 04 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.