ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Blockchain και Metaverse: Με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην ψηφιακή εποχή

15:58 - 12 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Blockchain και metaverse: Δύο νέες λέξεις που μπήκαν στις ζωές μας και αναμένεται πολύ σύντομα να αφορούν άμεσα το σύνολο του πληθυσμού. Η τεχνολογία βλέπετε καλπάζει και καθορίζει για μία ακόμα φορά τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη μετά-πανδημίας εποχή. Αυτό που εμείς χρειάζεται να κάνουμε είναι να μη μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Μαρκ Ζούκερμπερκ να στρέψει το Facebook στο metaverse, αναμένεται τα αμέσως επόμενα χρόνια να αλλάξει άρδην τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσω των άβαταρ τους σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πιστότητα τους χώρους εργασίας τους ή και άλλους των δραστηριοτήτων τους βρίσκεται πια προ των πυλών.

Παράλληλα, η τεχνολογία blockchain αναμένεται να αλλάξει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενώ τα κρυπτονομίσματα δείχνουν το δρόμο για έναν νέο κόσμο επενδύσεων βασισμένο στην τεχνολογία.

Μία σειρά από προκλήσεις δηλαδή που οι νέοι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν. Μία σειρά από προκλήσεις που ανοίγουν βέβαια και νέες ευκαιρίες. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποδεικνύεται έτοιμο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να προσφέρει τα εφόδια που χρειάζονται οι νέοι.

Το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και το Ινστιτούτο για το Μέλλον (Institute for the Future, IFF) του Πανεπιστημίου ανακοινώνει μια νέα πρωτοβουλία ανάπτυξης του ανοικτού metaverse (UNIC Open Metaverse Initiative), η οποία επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται στην εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών, περίοδο κατά την οποία το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιερώθηκε ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσέφερε το πρώτο στον κόσμο πρόγραμμα σπουδών στα κρυπτονομίσματα το 2014. Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 φοιτητές και φοιτήτριες μέσω ακαδημαϊκών ή άλλων προγραμμάτων, διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα εξειδικευμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στον κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και στο blockchain, και αποτελεί τον ακαδημαϊκό επικεφαλής του European Blockchain Observatory and Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το UNIC Open Metaverse Initiative επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες:

 1. Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά Προγράμματα
 • Η νέα διαδικτυακή σειρά διαλέξεων διάρκειας έξι εβδομάδων Introduction to NFTs and the Metaverse θα προσφερθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους δημιουργούς και συλλέκτες NFTs (Non-Fungible Tokens), καθώς και επιχειρηματίες και επενδυτές του Web 3.0.
 • Σχεδιασμός και προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού MSc in Metaverse Systems, ενός διεπιστημονικού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία δημιουργών, προγραμματιστών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τομέα χρηματοοικονομικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και άλλων, για σταδιοδρομία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση συστημάτων metaverse.
 1. Έρευνα και Χάραξη Πολιτικής
 • The Center for an Open Metaverse (COM) – Δημιουργία νέου διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου εντός του Institute for the Future (IFF), που θα επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τα ανοιχτά συστήματα metaverse.
 • The Open Metaverse Alliance (OAM) – Δημιουργία μιας κοινοπραξίας πανεπιστημίων, εταιρειών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός ανοιχτού metaverse.
 1. Επιχειρηματικότητα
 • Δημόσια παρουσίαση της πρώτης γενιάς νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Δεκέμβριος 2021).
 • Ετήσια προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse.
 • Υποστήριξη δημιουργών NFTs και metaverse.
 1. NFTs στην Πανεπιστημιούπολη
 • Εγκαίνια της πρώτης μόνιμης πανεπιστημιακής γκαλερί για NFT (The Block Gallery, Νοέμβριος 2021).
 • Ανάπτυξη και χρήση συστήματος βασισμένου στα NFT, για διάφορες δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 • Αποδοχή NFTs από το University of Nicosia Foundation ως δωρεές για υποτροφίες φοιτητών, αλλά και για υποστήριξη έρευνας.
 • Συμπερίληψη θεματικής ενότητας βασισμένης στο metaverse, στο κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο για κρυπτονομίσματα, Decentralized, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3-4 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Πρωτοπορία

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και κατ’ επέκταση η Κύπρος, έρχονται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πορεία ανάπτυξής των νέων τάσεων της τεχνολογίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από τη διεθνή εμβέλεια της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε στο Times Square της Νέας Υόρκης.

Μάθετε περισσότερα για το UNIC Open Metaverse Initiative στο www.unic.ac.cy/openmetaverse και ακολουθήστε το λογαριασμό του Πανεπιστημίου για το metaverse στο Twitter

3f8f2cdfc1cb8f49f160a92938c86675 L 1

3 Νοεμβρίου 2021 - Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του UNIC Open Metaverse Initiative στο Times Square της Νέας Υόρκης.
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.