ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης και το μοντέλο Αυστρίας

22:55 - 14 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης και το μοντέλο Αυστρίας
Η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και το κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα που θέσπισε από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για τη συνέχεια.

Άλλωστε, τα σκληρά νούμερα της πανδημίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα έπεσαν μεν, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, λόγω των λιγότερων τεστ, ωστόσο, θάνατοι και διασωληνωμένοι παρέμειναν ανησυχητικά ψηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αρχίζει και θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με την επόμενη μέρα, αλλά και ενόψει των γιορτών.

Αποτελεί ερωτηματικά αν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά ή αν τελικά θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον απαγορεύσεις, τουλάχιστον για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, όπου ήδη κάποιες χώρες κινούνται με αυστηρά μέτρα. Στην Αυστρία για παράδειγμα, από τη Δευτέρα (15/11) εφαρμόζεται lockdown για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για δουλειά, ψώνια στο σούπερ μάρκετ και ζητήματα υγείας.

Ανάλογα μέτρα σχεδιάζει η Ολλανδία, ενώ και στη Γερμανία επεξεργάζονται τέτοιου είδους λύσεις. Η Ελλάδα δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, αν και για την ώρα εκφράζεται η άποψη πως εφόσον εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα, θα είμαστε καλυμμένοι.

Ακόμα κι αν αυτό ισχύσει, όμως, ο χειμώνας είναι μακρύς και έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται το πόσο κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας είναι η τρίτη δόση του εμβολίου.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν σχετικά πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση για άτομα άνω των 65 ετών. Αν δεν κάνουν την τρίτη δόση δηλαδή δεν θα δικαούνται πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων λιανεμπορίου και εστίασης.

Κάτι ανάλογο ενδεχομένως να συμβεί για όλους σε βάθος χρόνου, όταν δηλαδή και θα "λήξουν" τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό δεν έχει οριστεί ακόμα χρονικά. Για την ώρα ισχύουν και μετά το πέρας έξι μηνών από τον δεύτερο εμβολιασμό, αλλά αυτό ενδεχομένως να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Είναι βέβαιο πως τα πιστοποιητικά δεν θα ισχύουν επ' αόριστον και αργά ή γρήγορα η τρίτη δόση θα είναι ουσιαστικά "υποχρεωτική" για όλους.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:33 - 14 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.