ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανάκης: Πιθανόν 20.000+ κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της Όμικρον

16:57 - 21 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Τζανάκης: Πιθανόν 20.000+ κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της Όμικρον
Απαισιόδοξες προβλέψεις ελέω Όμικρον έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας την Τρίτη (21/12) στην ΕΡΤ.

«Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα μείνουν στα 26, αφού δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα ένα τα θετικά δείγματα, που σημαίνει ως και εξαπλάσια κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε», ανέφερε.

«Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Έχει σημασία να μη συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως το πάρτι στη Νορβηγία, όπου 60 μολύνθηκαν από έναν», επεσήμανε.

Και συνέχισε: «Είχα πει από τις 20 Νοεμβρίου ότι το κύμα κορυφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου και η επόμενη πρόβλεψη ήταν για 4.000 κρούσματα. Παρά ταύτα το δικό μας μοντέλο συνεχίζει να δίνει μικρή αποκλιμάκωση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η εβδομάδα κορύφωσης θανάτων και ακολουθεί μικρή αποκλιμάκωση. Μετά τα Χριστούγεννα δεν θα δούμε ενενηντάρια στους θανάτους».

«Ίσως να ξεπεράσουμε τις 20.000 κρούσματα την ημέρα, στην κορύφωση της Όμικρον»

«Ίσως να ξεπεράσουμε τις 20.000 κρούσματα την ημέρα, στην κορύφωση της Όμικρον», σημείωσε και εξήγησε ότι πρόκειται για εξίσωση που μόνο εμπειρικά μπορούμε να εικάσουμε, παραπέμποντας στη Δανία όπου «σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με κάλυψη εμβολιασμού που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000.

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι «η παράταση του ανοίγματος σχολών και σχολείων κατά μία εβδομάδα δεν θα ήταν άσκοπη» και πρόσθεσε ότι «το αν με την Όμικρον περιορίζονται κατά 30% στο 1/3 οι βαριές νοσήσεις, αυτό εκμηδενίζεται από την τριπλάσια μεταδοτικότητα».

«Τα 26 θετικά δείγματα της Όμικρον βρέθηκαν με μεγαλύτερες αναλύσεις στα PCR. Η μεθοδολογία που ανιχεύει την υποψία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν υπάρχει σε όλα τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να ελέγχουμε το 30% των διαγνωστικών τεστ, δηλαδή το 70% δεν ελέγχεται, άρα περιμένουμε τριπλάσια ως δεκαπλάσια κρούσματα από αυτά που ανιχνεύονται», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα ένα θετικό δείγμα. Το θετικό rapid test δεν επιβεβαιώνεται μέσω PCR (μοριακού τεστ) παρά μόνο για όσους νοσήσουν βαριά. Επομένως τα κρούσματα της Όμικρον αναμένονται 5-6 φορές περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε. Εκτιμώ ότι είναι από 300 ως 600».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.