ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωρίδου: Δεν ευθύνεται η Όμικρον για τους θανάτους

20:04 - 01 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Θεοδωρίδου: Δεν ευθύνεται η Όμικρον για τους θανάτους
Την άποψη πως δεν είναι η Όμικρον, αλλά η Δέλτα υπεύθυνη για τους πολλούς καθημερινούς θανάτους στην Ελλάδα, εξέφρασε στην ενημέρωση της Τρίτης (1/2) η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Με την Όμικρον μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά τα περιστατικά σοβαρής νόσου και θανάτου είναι χαμηλά. Πληρώνουμε ακόμα την επικράτηση της Δέλτα, που θεωρείται η πιο σοβαρή παραλλαγή που είχαμε, αλλά και των ανεμβολίαστων, που συνεχίζουν να αρνούνται», τόνισε.

«Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «και με την Όμικρον, με την 3η δόση επιτυγχάνονται ποσοστά που είχαμε και για την Δέλτα».

Αναφερθείσα στα συμπεράσματα τριών μελετών, «με 3 δόσεις η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 83%-90% για την Όμικρον». Όσο για τον περιορισμό της μετάδοσης η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης για την Όμικρον είναι στο 50%.

Σημείωσε μάλιστα πως είναι «μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο, μετά από τόσους μήνες που κυκλοφορεί, και με την μετάλλαξη Όμικρον, να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό».

«Για την Όμικρον 2 τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρείται ότι θα αλλάξει ως προς τη βαρύτητα της νόσησης. Η μεταδοτικότητα μπορεί να είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη από την Όμικρον 1».

Όσον αφορά στην 4η δόση, είπε ότι οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί, λέγοντας ότι «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική».

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού», τόνισε και πρόσθεσε: «Μια 4η δόση δεν ξέρουμε αν θα προσφέρει πολλά περισσότερα». «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη», υπογράμμισε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:11 - 01 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.