ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μάσκα και το φετινό Πάσχα: Οι συμβουλές των ειδικών

19:20 - 15 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Με μάσκα και το φετινό Πάσχα: Οι συμβουλές των ειδικών
Με self test και μάσκες θα γιορτάσουμε το Πάσχα, τόνισαν σήμερα (15/4) οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Φέτος έχουμε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο τουλάχιστον στους εμβολιασμένους. Έτσι θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια», δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντική ύφεση με μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Όπως είχαμε προβλέψει η διάρκεια της έξαρσης λόγω Ο2 ήταν βραχεία» είπε και πρόσθεσε ότι «υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοιμώξεις». Σημαντική μείωση, είπε, καταγράφεται και στον συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που σήμερα υπολογίζεται στις 114.000.

Γκάγκα: Ανά πάσα στιγμή υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση

Στην αρχή της ενημέρωσης τον λόγο πήρε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται και ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, «καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ».

Παράλληλα, είπε ότι ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά». Ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό». Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο, η κα. Γκάγκα είπε ότι «ανά πάσα στιγμή υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση. Ο προγραμματισμός μας είναι να τα ξαναδούμε τον Σεπτέμβριο αλλά εάν δεν πάνε όλα καλά τότε εδώ είμαστε για να πάρουμε μέτρα».

Μαγιορκίνης: Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως παρά τη σαφή υποχώρηση της πανδημίας, δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και για το λόγο αυτό επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό. Επίσης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 503 εκατ. μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 20% των διαγνώσεων με 0,9 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και μείωση 14% των θανάτων, με 3.000 θανάτους την ημέρα.

Ακολούθως, τόνισε ότι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η πανδημία μειώθηκε κατά 18% στις διαγνώσεις  (3,1 εκατομμύρια διαγνώσεις) και μειώθηκαν κατά 6% οι θάνατοι με 10.400 θανάτους. Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 40 παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασης.

«Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα μείωση των διαγνώσεων κατά 27% και μείωση των θανάτων κατά 4%. Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε βελτίωση και μείωση κατά 10% των διασωληνωμένων και 18% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 15 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.