ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είναι το ψηφιακό Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς

13:05 - 28 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Τι είναι το ψηφιακό Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς
Μια σειρά από ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες (27/5) από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη (φωτο). Εκεί εντάσσεται και νομοθετείται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Την κατάργηση Μητρώου Αρρένων, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Κέντρου Διαλειτουργικότητας για την άντληση και επαλήθευση των κρίσιμων στοιχείων, διατάξεις που θεμελιώνουν το ΜΙΤΟΣ (δηλαδή το σύστημα με το οποίο το Δημόσιο καταγράφει τις διαδικασίες του) και νομοθετείται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς.

Ειδικότερα, συνενώνονται στο Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς τα:

(α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη διαθήκης από Ειρηνοδικείο,

(β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη από Ειρηνοδικείο,

(γ) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη από Πρωτοδικείο,

(δ) πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος από Πρωτοδικείο,

(ε) πιστοποιητικό περί αναγγελίας κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη:

Σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και ειδικότερα τη θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να ενημερώνουν σχετικά με τη χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης:

α) τους εργαζόμενους, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων και

β) τους καταναλωτές, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή καθώς και θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και πολιτικής δεοντολογικής χρήσης δεδομένων.

Με άλλες διατάξεις θωρακίζεται ο δημόσιος τομέας έναντι κυβερνοεπιθέσεων μέσω της δημιουργίας νέων οργανωτικών σχημάτων (Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια) και θεσμικών ρόλων.

Με το κεφάλαιο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θεσπίζεται η υποχρέωση των κρίσιμων υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.