ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων η καταστροφή

12:02 - 04 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων η καταστροφή
Μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων φαίνεται πως είναι τελικά οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης από το Post Fire Biodiversity Recovery Hub μετά την κατάσβεση της φωτιάς, τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η καταστροφή από την πυρκαγιά περιορίστηκε περίπου στο μισό της συνολικής έκτασης που επλήγη.

Οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα.

Στον αριστερό χάρτη απεικονίζεται η συνολική πληγείσα περιοχή η περίμετρος της οποίας περικλείει μια έκταση 45.412 στρεμμάτων.

Στη δεξιά πλευρά, αποτυπώνεται η σφοδρότητα της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής.

xartes dadia

Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους, καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος, ενώ με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης, από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης.

Με πράσινο χρώμα οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή (6.153 στρέμματα).

Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.