ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πύρινο κλοιό η χώρα- Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα

21:13 - 23 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Σε πύρινο κλοιό η χώρα- Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα η χώρα, με τα μέτωπα σε Πάρνηθα, Έβρο και Βοιωτία να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το μέτωπο στην Πάρνηθα, δίνεται μάχη προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του στον Εθνικό Δρυμό. Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι καίγεται παρθένο δάσος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας. 

Νωρίτερα, σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή Αχαρνών, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ η φωτιά πλησίασε το στρατόπεδο στην ίδια περιοχή.

Μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα την Πάρνηθα. 

Συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν έως τη δύση του ηλίου 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

 

Πέμπτη νύχτα πύρινης κόλασης σε Εβρο-Ροδόπη

Στο μεταξύ, δραματική παραμένει η κατάσταση σε Έβρο και Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Κοίλα και Μελία στον Έβρο, προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Φέρες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. 

Το 112 ήχησε επανειλημμένα και στη Ροδόπη, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

Νωρίτερα ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Κασσιτέρα και Κιζάρι να απομακρυνθούν προς Σάπες, καθώς και -για δεύτερη φορά- οι κάτοικοι της Γρατινής προκειμένου να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Πέντε εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων που εκτείνεται στους δύο νομούς Εβρου και Ροδόπης.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η εικόνα σε Καβάλα και Βοιωτία

Σε δύο πύρινα μέτωπα, αυτά της Αβραμυλιάς και του Διαλεκτού, εστιάζουν την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στο δήμο Νέστου, με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ωστόσο, η κατάσταση μετά το μεσημέρι άρχισε να βελτιώνεται.

Επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη Canadair, το ένα από την Κροατία.

Όσον αφορά στη Βοιωτία, η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια, τη σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού. 

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί βρέθηκε και ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης. Τα δύο μέτωπα της φωτιάς κατευθύνονται προς Στείρι και Ταρσό.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στα Βάγια Βοιωτίας, όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος. Η πυρκαγιά, που καίει από χτες στην Υλίκη, πέρασε την πλαγιά και αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.