ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακοκαιρία Bettina: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Πού προέκυψαν προβλήματα

11:33 - 26 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Κακοκαιρία Bettina: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Πού προέκυψαν προβλήματα
Οι αρχές τις χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα αλλά και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Μάλιστα, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, το Σάββατο (25/11) έλαβαν σειρά προειδοποιητικών μηνυμάτων για να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Πού έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Χορτιάτης, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη «ντύθηκαν» στα λευκά. Συγκεκριμένα, οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο να πέφτει στον ένα βαθμό υπό του μηδέν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν και χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Αν και το έστρωσε σε αρκετές ορεινές περιοχές, δεν υπήρξαν προβλήματα, καθώς επιχειρούσαν αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα λόγω ανέμων

Οι ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Κλειστό το Ρίο - Αντίρριο

Κλειστό θα παραμείνει το Πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων. Οι άνεμοι μέσα στη νύχτα ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ.

Απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Ένας άνδρας απεγκλωβίστηκε τη νύχτα τραυματισμένος από την πυροσβεστική μέσα από όχημα μετά από τροχαίο στον Ωρωπό στη λεωφόρο Αθηνών στα Νέα Παλάτια. Το τροχαίο συνέβη όταν στο όχημα έπεσε δέντρο λόγω των ισχυρών ανέμων.

Αίσιο τέλος είχε η διάσωση δύο ορειβατών οι οποίοι, το βράδυ του Σαββάτου, έχασαν τον προσανατολισμό τους στην ευρύτερη περιοχή του Καταφυγίου Βελβεντού, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Εντοπίστηκαν από άνδρες της πυροσβεστικής είναι καλά στην υγεία τους, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Περίπου μιάμιση ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, το βράδυ του Σαββάτου λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με 45 επιβάτες στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Με καθυστέρηση σχεδόν 2 ωρών αναχώρησε για τον προορισμό της τη νύχτα η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και ακινητοποιήθηκε μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στέφανου, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης εξαιτίας πτώσης δέντρου.

Λόγω των ισχυρών ανέμων χθες το βράδυ έκλεισε  η Πατρών - Πύργου στο ύψος του Λάππα, καθώς έπεσαν δέντρα  πάνω σε δυο αυτοκίνητα. Δεν υπήρξε τραυματισμός, παρά μόνο ζημιές. 



Τι λέει το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023/1200 αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς ριπές τοπικά έως 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η κακοκαιρία που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο (25-11-23) θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή (26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (26/11)

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

  • στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
  • στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
  • εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
  • τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 26 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.