ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ: Οι αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων

18:16 - 15 Οκτ 2019 | Περιβάλλον
ΥΠΕΝ: Οι αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
Τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή «Πλάκα», Δ.Ε. Ελούντας, Δ. Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου, για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων τουρισμού - αναψυχής. Οι προτάσεις του ΕΧΣ εναρμονίζονται πλήρως µε κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού και δεν μεταβάλλουν τον χωρικό προορισμό της περιοχής. Επιπλέον, πληρούνται οι προϋποθέσεις των προτεινόμενων χρήσεων γης και της κατηγορίας «Τουρισμός – αναψυχή».

2. Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) στην περιοχή Ακρωτήρι, στη χερσόνησο Πλάκα του Δήμου Σητείας, Δ.Ε. Ιτάνου (Cavo Plako). Οι νέες ρυθμίσεις του ΕΧΣ, όπως διατυπώθηκαν από τους φορείς του έργου και ολοκληρώθηκαν µε τη βοήθεια των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ για την προέγκριση, αποσκοπούν στην προώθηση της προτεινόμενης χρήσης «Τουρισμός- αναψυχή», μέσω ήπιων μορφών πολυθεματικού οργανωμένου τουρισμού, εναλλακτικού και ποιοτικά αναβαθμισμένου τύπου με παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου.

3. Έγκριση Πολεοδοµικής Μελέτης της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τοµέα στη θέση Κάντζα Παλλήνης (ν. Αττικής) και επικύρωση καθορισµού οριογραµµών ρεµάτων. Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της οργανωμένης δόμησης, οριοθετεί το πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ επιλύει μεταξύ άλλων και το χρόνιο ζήτημα της οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύµιος Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά:

«Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να διασφαλίζεται ο ήπιος χαρακτήρας των προτεινόµενων τουριστικών ή παραγωγικών αναπτύξεων και ο σεβασµός στην φέρουσα ικανότητα του φυσικού, τοπιακού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα να τηρούνται οι κατευθύνσεις του υπερκείµενου σχεδιασµού.

Ο καθορισµός ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισµών δόµησης πραγματοποιείται σύµφωνα µε τις αρχές της επιστήµης για τις ειδικές περιοχές με τελικό πάντα στόχο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.