ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη πλήττεται ταχύτερα απ’ όλους από την κλιματική αλλαγή

14:46 - 11 Μαρ 2024 | Περιβάλλον
Η Ευρώπη πλήττεται ταχύτερα απ’ όλους από την κλιματική αλλαγή
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο και οι κλιματικοί κίνδυνοι απειλούν την ενεργειακή και επισιτιστική της ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), που δημοσιεύθηκε σήμερα (11/3), πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να είναι κααστροφικοί, αν δε ληφθούν αποφασιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA), περισσότερο κινδυνεύουν περιοχές της νότιας Ευρώπης. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πυρκαγιές, λειψυδρία και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή, ενώ για τις παράκτιες περιοχές, η μεγαλύτερη απειλή είναι οι πλημμύρες, η αποσάθρωση και η εισχώρηση θαλασσινού νερού.

«Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη αγγίξει κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί χωρίς επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», υπογραμμίζει ο Οργανισμός. «Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη, ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, και θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο», προειδοποιεί ο ΕΕΑ.

Η έκθεση καταγράφει 36 κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα στην Ευρώπη, 21 εκ των οποίων απαιτούν άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους, ενώ 8 κρίνονται «ιδιαίτερα επείγοντες». Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια.

Όπως τονίζεται, οι Ευρωπαίοι, πολίτες και πολιτικοί, θα πρέπει να αναγνωρίσουν  τους κινδύνους και να συμφωνήσουν να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να έχουμε ισχυρότερες πολιτικές», τονίζει η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Λίνα Ιλα-Μόνονεν.

Αναγνωρίζεται, ωστόσο, πως ήδη έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος» όσον αφορά «στην κατανόηση των κλιματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στην προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους», ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.