• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Γιατί ένα Grexit δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, εξηγεί το Bruegel
16:43 - 07 Ιαν 2015

Γιατί ένα Grexit δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, εξηγεί το Bruegel

Την άποψη ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία αντικρούει ο διευθυντής του Bruegel, Guntram Wolff, κάνοντας ειδική αναφορά στο επιχείρημα ότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε υποτίμηση και θα ανακτούσε την ανταγωνιστικότητά της.

Σύμφωνα με τον Γερμανό επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank, το γεγονός ότι τα ημερομίσθια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων της Λετονίας και της Λιθουανίας, δεν οδήγησε σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, όπως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Αντιθέτως, επισημαίνει ο διευθυντής του Bruegel, η Ελλάδα βρίσκεται παραμένει περιθωριακή χώρα στον τομέα αυτό, όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία.

diagramma-1 1

Ο αναλυτής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία γρήγορη υποτίμηση.

Μάλιστα, αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών «στις άκαμπτες αγορές προϊόντων, στο πολιτικό σύστημα που εμποδίζει την πραγματική αλλαγή και εγγυάται τα προνόμια των λίγων, και στην έλλειψη αξιοκρατίας».

diagramma-2

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «στον βαθμό που η τρόικα μπορεί να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση της χώρας, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μάλιστα αντιπαραγωγική».

Ωστόσο, ο Guntram Wolff υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι απαραίτητο να γίνει κάποια ελάφρυνσή του, ενώ σχολιάζει ότι θα μπορούσε να γίνει και κάποια ονομαστική περικοπή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/01/2015 - 14:36