• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:09 - 10 Ιουν 2008

Οι προβλέψεις των ξένων για το ΧΑ

Tο τρίπτυχο της απογοήτευσης που απαρτίζεται από υψηλές τιμές πετρελαίου και την ανεργία στις ΗΠΑ ,ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια αλλά και της διατήρησης της κρίσης των subprime συνθέτουν ένα νέο σκηνικό επιβαρυντικό για τα χρηματιστήρια. Παρ΄ όλα αυτά ξένοι εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων προβλέπουν στο «R» ότι παρά τα δυσμενή συγκυρία τα χρηματιστήρια δεν θα υποχωρήσουν δραματικά για τον απλό λόγο ότι οι μεγάλοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν και άλλο.

Στελέχη της Citigroup και της Morgan Stanley αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι π.χ. το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να βρεθεί στις 3900 με 3800 μονάδες αλλά γενικά δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Οι βραχυπρόθεσμοι έχουν μειώσει δραστικά τις θέσεις τους και οι μακροπρόθεσμοι πλέον ελέγχουν τις ανάγκες ρευστότητας τους.

Ως εκ τούτων λοιπόν δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από μια αγορά που δυνητικά μπορεί να προσφέρει κέρδη στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Σε αυτή την χρονική φάση αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές είναι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και ο φόβος ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ειδικά για τα επιτόκια προβάλλονται δύο επιχειρήματα τα οποία είναι και εκ διαμέτρου αντίθετα.

Από την μια πλευρά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων μια περίοδο όπου το κόστος χρήματος είναι το υπ΄ αριθμό ένα πρόβλημα παγκοσμίως θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά άλλοι υποστηρίζουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα εκληφθεί από τις αγορές ότι η κρίση των subprime είναι αντιμετωπίσιμη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά τα επιτόκια να μην αυξηθούν καθώς η διεθνής κρίση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα αλλά να κρατήσει τουλάχιστον για όλο το 2008 και ίσως και για κάποιο διάστημα του 2009.

Π. Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.