• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
01:42 - 12 Απρ 2011

Οι γρήγορες επιχειρήσεις, γρήγορα ιδρύονται

Τη ζωή εύκολη υπόσχονται να κάνουν σε όσους αποφασίσουν να ιδρύσουν επιχείρηση οι υπηρεσίες μίας στάσης, τις οποίες εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Τώρα βέβαια, το ποιος θέλει να ανοίξει επιχείρηση στη χώρα μας, μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό κλίμα, είναι ένα άλλο ερώτημα. 
Σε πρώτη φάση, οι ΥΜΣ (ή, αγγλιστί, one stop shops), βρίσκονται στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, καθώς και σε 150 πιστοποιημένους συμβολαιογράφους που έχουν λάβει σχετική πιστοποίηση. Από τον επόμενο μήνα, ΥΜΣ θα φιλοξενούνται και σε 52 επιλεγμένα ΚΕΠ, ενώ θα αυξηθεί φυσικά και ο αριθμός των συμβολαιογράφων που διαθέτουν σχετική πιστοποίηση.
Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς σε αυτές τις Υπηρεσίες; Απλούστατα, μεταβαίνει εκεί και με μία και μόνο διαδικασία, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα, μπορεί να συστήσει επιχείρηση, με συνολικό χρόνο έγκρισης που δεν υπερβαίνει τη μία ημέρα. Πέραν των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες συμπυκνώνονται πλέον σε μία, μειώνεται κατά το 1/3 περίπου το κόστος σύστασης μίας εταιρείας. Το παράβολο για τη σύσταση μίας εταιρείας και την εγγραφή της στο ηλεκτρονικό πλέον Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μπορεί να καταβάλλεται είτε επί τόπου, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας, ή με κατάθεση σε λογαριασμό και e-banking και phone banking.
Πέραν της σύστασης, οι ΥΜΣ προσφέρουν και αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, θα παρέχεται ταυτοποίηση μέσω ΑΦΜ, λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας για ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, λήψη ΑΦΜ για ημεδαπα φυσικά και νομικά πρόσωπα, λήψη φορολογικής ενημερότητας, προέλεγχος επωνυμίας, εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο και αποστολή των σχετικών ανακοινώσεων στο εθνικό τυπογραφείο, μέσω email.
Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες ΜΣ είναι να μην έχει εκκρεμείς οφειλές με το δημόσιο, ενώ εξαιρούνται από τις διαδικασίες οι αλλαγές τύπου επιχειρήσεων (π.χ. από ΕΠΕ σε ΑΕ).
Σταδιακά, θα ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, η έναρξη ατομικών επιχειρήσεων, ακόμη και η τροποποίηση καταστατικών.
Τελευταία τροποποίηση στις 12/04/2011 - 10:34