• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:05 - 23 Νοε 2010

Nέα χαμηλά για ΕΤΕ - Παρά την άνοδο του ΟΤΕ, στο "κόκκινο" το Χ.Α. - Κορέα και Ιρλανδία προκάλεσαν έντονες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές

(upd 2) Μία ακόμα άσχημη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε την Τρίτη, πιέζοντας ακόμα πιο πολύ το γενικό δείκτη, ο οποίος αθροιστικά μέσα στο 2010 έχει βρεθεί τριάντα φορές στο κλείσιμο κάτω από τις 1.500. Η κατάσταση χειροτετρεύει όμως, διότι η αγορά ταλαιπωρήθηκε σήμερα στα χαμηλά των 1.450 μονάδων. Που σημαίνει ότι τυχόν διάσπασή τους (σ.σ. προς στα κάτω) θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.
Και που να μην παίρναμε την Τρίτη δόση, έλεγαν με νόημα την Τρίτη χρηματιστές, τονίζοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, με τους ξένους να μην αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία. Πλέον έχει σταματήσει και το short, σχολιάζουν άλλες πηγές, που σημαίνει ότι κανείς δεν ασχολείται με το Χ.Α. Ανησυχητικό για την αγορά είναι ότι βρίσκεται πια η Εθνική σε χαμηλά 7,5 ετών, κλείνοντας την Τρίτη, στα 6,56 ευρώ με απώλειες 3,39% και μεγάλο όγκο 5,360 εκατ. τεμαχίων. Ο λόγος της πτώσης συνδέεται καθαρά με τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Η τρόικα, αν και μένει κατ’ αρχήν ικανοποιημένη από τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης, θέτει όμως, αυστηρά χρονικά περιθώρια για την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Πάντως, οι «τροϊκανοί» αναμένουν σταθεροποίηση από το δεύτερο 3μηνο του ’11 κι έπειτα, ενώ δεν έδωσαν την εντύπωση ότι είναι κάτι κακό να υπάρξει στο μέλλον κάποια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δόσεων. Κατά τα άλλα, άσχημα επέδρασαν στην αγορά τα σχπόλια της Unicredit για τις τράπεζες, συστήνοντας λίγο – πολύ πωλήσεις σε όλα τα τραπεζικά χαρτιά πλην της ΕΤΕ.

Από την άλλη, η πορεία της αγοράς συνδέεται και με τις διεθνείς εξελίξεις, αφού δεν έφταναν όλα τα άλλα, ξέσπασε νέα κρίση στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας. Ταυτόχρονα, οι φήμες δίνουν και παίρνουν ως προς το αν θα ανταποκριθεί η Ιρλανδία στο δικό της μνημόνιο, προβλέποντας ότι έπεται η σειρά της Πορτογαλίας κι ενδεχομένως να ακολουθήσουν Ισπανία και Ιταλία. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την MIG που έκλεισε στα 0,59 ευρώ καταγράφοντας πτώση 1,91%, στα ΕΛΠΕ, τον Ελλάκτωρα. Απώλειες περίπου κατά 2% σημείωσε η Motor Oil, 1,91% η Πειραιώς, 1,69% το Τ.Τ. Κέρδη 2,62% για τον ΟΤΕ, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις και υψηλούς όγκοπυς (2,8 εκατ. τεμάχια την Τρίτη), ΟΠΑΠ 2,48%, Coca Cola και Βιοχάλκο. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν106 υποχώρησαν και 51 έμειναν αμετάβλητες.

Εντονες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές λόγω Κορέας και Ιρλανδίας
Αρνητικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, στον απόηχο των εχθροπραξιών μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας κι ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, παρά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Διάχυτοι οι φόβοι για Πορτογαλία, Ισπανία, ενώ το κλίμα δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε και η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ' 3μηνο.

Κάτω από το 1,35 το ευρώ, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις εξελίξεις στην Ιρλανδία. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προχωρούν, ενώ χθες ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαλύσει το κοινοβούλιο, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011. Αυτή την ώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,3498 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,75% στις 5.581,28 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,72% στις 6.705 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 2,47% στις 3.724,42 μονάδες. Πτώση 2,66% για το ιρλανδικό χρηματιστήριο. Ίδια η εικόνα και στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,21% στις 11.036 μονάδες, πτωτικά κινήθηκε ο Nasdaq 1,43% στις 2.494 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο S&P500 1,40% στις 1.180 μονάδες.

Στις 55,4 μονάδες αυξήθηκε ο σύνθετος PMI το Νοέμβριο, στην Ευρωζώνη, από 53,8 μονάδες τον Οκτώβριο.

Σημάδια επιβράδυνσης εμφάνισε κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Ποσό ύψους 3,26 δισ. ευρώ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας άντλησε σήμερα το ισπανικό δημόσιο. Για τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,6 από 2,08 στην προηγούμενη δημοπρασία και στο 2,11% η απόδοση, από 1,285%. Στην έκδοση τρίμηνων εντόκων αντλήθηκαν 2,09 δισ. ευρώ με συντελεστή κάλυψης 2,34, από 2,77 στην προηγούμενη, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,743% από 0,951% στην προηγούμενη.

Με ετήσιο ρυθμό 2,5% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, έναντι 2% που είχε εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,7%.

Η αναθεώρηση των στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και εξαγωγές. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4%.

Παρόλο που σήμερα αναθεωρήθηκε υψηλότερα το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το γ' 3μηνο του έτους, οι διοικητές των περιφερειακών Fed εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ , όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κάποιοι μάλιστα από τους αξιωματούχους εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από έξι χρόνια προκειμένου τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Fed προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας τόσο το 2010, όσο και τα επόμενα χρόνια. Για φέτος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4-2,5%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3-3,5% τον περασμένο Ιούνιο. Για τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 3-3,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,5-4,2%.

Όσο για την ανεργία, τα μέλη της Fed την τοποθετούν μεταξύ του 9,5% και 9,7% για φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 9,2-9,5%), 8,9-9,1% το 2011, 7,7-8,2% το 2012 και 6,9-7,4% το 2013.

Ανω των εκτιμήσεων ήταν η πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αφού διαμορφώθηκαν κατά 2,2% χαμηλότερα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,43 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν κατά 0,7% χαμηλότερα.

Στις 9 μονάδες αυξήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης του μεταποιητικού κλάδου που εκδίδει η Federal Reserve Bank of Richmond για την οικονομική δραστηριότητα του κλάδου στη περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού, από 5 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης των αποστολών ενισχύθηκε στις 7 μονάδες από 3 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 10 μονάδες από 4. Μεγέθη πάνω από μηδέν υποδεικνύουν ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2010 - 23:08