(upd 2) Από εδώ και πάνω προειδοποιούν οι αναλυτές, όσο η αγορά “χτυπάει” νέα υψηλά 5μήνου ή 6μήνου, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες διόρθωσης σε πρώτη φάση και σε δεύτερη σταθεροποίησης. Λίγο πιο πριν ο γενικός δείκτης διαπραγματευόταν, κοντά στις 1.677 μονάδες. Πολλές μετοχές, ακόμα και του 20άρη βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί το σχέδιο παρέμβασης της Ευρώπης, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος της διόρθωσης.
Στις τραπεζικές μετοχές παρατηρείται κόπωση, η οποία αναμένεται να γίνει περισσότερο εμφανής αύριο που μπαίνουν στο σύστημα τα 800 εκατομμύρια νέα τεμάχια της Πειραιώς από την αύξηση κεφαλαίου. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της MPB, αλλά και για όποια άλλη τράπεζα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας το επόμενο διάστημα. Ήδη, ακούγεται στην αγορά, παρά τις διαψεύσεις, ότι παρόμοια κίνηση σχεδιάζει και η Alpha. Το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση εστιάζεται στη μετοχή της Εθνικής που φαίνεται να πλησιάζει τα 8 ευρώ και με όγκο που υπερβαίνει το 1 εκατ. τεμάχια. Αντίδραση έχει βγει και στην Alpha, που κινείται στα 4,74 ευρώ και την
Eurobank, που αντιδρά κατά 1,9%, δεδομένης της ενίσχυσης της ρευστότητάς της κατά 2 δισ. ευρώ, τόσο από την πώληση της Polbank, όσο και από την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ. Από εκεί και πέρα, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις “πρωταγωνιστούν”. Εντολές αγορών στη
ΔΕΗ, στον Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ, τον Ελλάκτωρα, που παραμένει πάνω από τα 4 ευρώ, την Motor Oil, στα 9,38 ευρώ. Από τα small caps κέρδη 12% για την Alapis, 8,65% για την Κλουκίνας Λάππας, την Κρέκα, Alco, Δμική Κρήτης και Κρέτα Φαρμ. Από τις μετοχές που διακινούνται 63 ενισχύονται, έναντι 46 που υποχωρούν, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 35 εκατ. ευρώ.
Aγορές
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, ακολουθώντας την “αδύναμη”εικόνα των ασιατικών αγορών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και πάλι τα νέα από το επιχειρηματικό τοπίο, καθώς συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, ωστόσο η είδηση της ημέρας είναι η συγχώνευση των Χρηματιστηρίων Λονδίνου και Καναδά.
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας TMX Group, στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο του Τορόντο, έναντι ποσού περίπου 3 δισ. δολαρίων, βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE). Οι συνομιλίες των δύο εταιρειών εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών τους να μειώσουν τις δαπάνες προκειμένου να αντισταθμίσουν το μερίδιο που έχουν χάσει από την αγορά.
Απώλειες 0,21% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.
Ανοδικές τάσεις για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφει έναντι του δολαρίου το ευρώ, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας στους κύκλους των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης. Η ολοένα και βελτιούμενη εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών και οι αυξημένες προσδοκίες για την οριστική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους παρέχουν σημαντική στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτή την ώρα το ευρώ ενισχύεται οριακά στα 1,3631 δολάρια.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,29% στις 6.073 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 0,01% στις 7.323 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,12% στις 4.103 μονάδες.
Στο μεταξύ, κατά 0,5% αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο του 2010 οι γερμανικές εξαγωγές, ενώ κατλα 2,3% υποχώρησαν οι εισαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Για το σύνολο του 2010, οι εξαγωγές της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ σημείωσαν αύξηση 18,5%.
Τελευταία τροποποίηση στις 09/02/2011 - 14:08