• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικός, αν και με αναταράξεις, ο Σεπτέμβριος
17:33 - 30 Σεπ 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικός, αν και με αναταράξεις, ο Σεπτέμβριος

Ανοιξε και υπερκαλύφτηκε άμεσα -όπως άλλωστε αναμενόταν- το βιβλίο της ΕΤΕ κατά τουλάχιστον 6 φορές. Πλέον, αναμένουμε μέχρι αύριο λογικά να έχει οριστικοποιηθεί και το στενότερο εύρος τιμής (το διευρυμένο είναι 7,30 – 7,95). Η μετοχή σήμερα έφτασε μέχρι τα 7,97 σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περαιτέρω επενδυτές με τελικό κλείσιμο όμως αρκετά χαμηλότερα στα 7,676 -2,14%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαμε μεγάλη διαφοροποίηση της συνεδρίασης μετά τις 14:00, με αυξανόμενες πωλήσεις σταδιακά μέχρι και τις δημοπρασίες, ανατρέποντας έτσι εν μέρει την πολύ καλή εικόνα του τελευταίου δεκαημέρου και τελικό κλείσιμο του ΓΔ στις 1452 μονάδες -1,14%

Οι σημαντικότερες πιέσεις σε ΟΤΕ -3,67% , ΜΠΕΛΑ -2,28% ΔΕΗ -1,63% , και ΜΥΤΙΛ -1,23% ενώ ο ΔΤΡ πιέστηκε αρκετά στις 1251 μονάδες -2%

Η αναλογία σαφέστατα υπέρ των καθοδικών με 5/20 στον Ftse 25 και 16/39 σε ότι αφορά στις μετοχές που απαρτίζουν τον ΓΔ.

Στα όρια της προηγούμενης εβδομάδας ο τζίρος στα 136 εκ. σημαντικότερη άνοδος στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε ΤΙΤΑΝ +0,85% και στην μικρότερη καλή εικόνα σε ΛΑΒΙ +1,59% με αυξημένους όγκους συναλλαγών (και υψηλό 0,865).

Από τις σημερινές ειδήσεις πρέπει να σημειώσουμε την νέα αρνητική είδηση για την ΜΟΗ (εκεί που πιστέψαμε ότι δεν μπορεί να της συμβεί και κάτι άλλο κακό!) με την επιβολή προστίμου από την Επ.Ανταγωνισμού και μάλιστα συνολικού ποσού 9,2 εκ. και ελπίζουμε – πραγματικά – να τελείωσαν εδώ τα αρνητικά (φορολόγηση υπερκερδών, έξοδος από Msci, χτύπημα στο πλοίο Sounion, πυρκαγιά στα διυλιστήρια) και να βρει τον δρόμο της γιατί η αγορά την χρειάζεται.

Χώνεμα τιμών είχαμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ιδιαίτερα σε όσα κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ιστορικά υψηλά, με τον Dax -0,55% αλλά σταθερά πάνω από τις 19300 μονάδες.

Ο ΓΔ έκανε τελικά την χάρη στο ΧΑ τον Σεπτέμβριο και με το ντεμαράζ του δεύτερου δεκαπενθημέρου κάλυψε μεγάλο μέρος από τις απώλειες των πρωτων ημερών, κλείνοντας τελικά στις 1452 μονάδες +1,9% (χαμηλό μήνα 1405 / υψηλό 1474 ) θέτοντας έτσι σε κίνηση όλο τον μηχανισμό στήριξης της αγοράς σε ένα χρονικό διάστημα που οι επενδυτές έλληνες και ξένοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν όλες τις προσφερόμενες μετοχές (ΑΜΚ,IPO, placements).

Μέσα στον μήνα ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το Α εξάμηνο του 2024 με τα μεγέθη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες να είναι βελτιωμένα και τους βασικούς δείκτες αποτίμησης ( πχ p/e) να δείχνουν ανταγωνιστικοί (7,7) ακόμα και αν αφαιρέσουμε τις τραπεζικές μετοχές (10,1) ή και φανερά υποτιμημένοι σε επίπεδο market cap/ebitda (4,1 και χωρίς τις τράπεζες στο 4,5)

Με τις εκτιμήσεις των οίκων να πραμένουν θετικές και τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία που βγαίνουν να είναι τουλάχιστον σύμφωνα με την αγορά, αυτό που πραγματικά επιθυμούν οι συμμετέχοντες είναι να μην υπάρξει εξωτερικό γεγονός (κλιμάκωση στην ΜΑ ή στην Ουκρανία) ή πολιτική κρίση στην ΕΕ έτσι ώστε να μπορέσει και το ΧΑ να κατακτήσει νεώτερα υψηλά επίπεδα και να επανέρθει στις πρώτες θέσεις σε απόδοση στην Ευρώπη.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης