«Βουτιά» στην Ευρώπη
Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, υποχωρώντας κάτω από το χαμηλό δύο μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η δημοσιονομική κρίση των χωρών της Ευρώπης θα καθυστερήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι «βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσε η προειδοποίηση της Moody’s για υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας.
Πτωτικά 1% κινήθηκε ο Stoxx Europe 600 index, ενώ το ευρώ κατρακυλά σε χαμηλό 13 μηνών. Στα 1,2897 δολ/ευρώ διαμορφώνεται αυτή την ώρα η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ, με την πτώση του ευρώ να αποδίδεται στα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, που εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών έναντι του ήδη αποδυναμωμένου ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Βουτιά» 3% κατέγραψε η Banco Espirito Santo, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, ενώ η μεγαλύτερη της Ισπανίας, η Banco Popular Espanol βρέθηκε στο 4,9%.
Κατά 5,5% υποχώρησε η Air France, ενώ κατά 3,4% η British Airways, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης λόγω της τέφρας.
Με μικρές απώλειες 0,39% κινήθηκε η Societe Generale, παρά την επιστροφή της στην κερδοφορία και πτώση 4,8% για τη Lafarge, καθώς τα αποτελέσματά της απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Με κέρδη 0,33% κινήθηκε η BMW, η οποία σημείωσε κέρδη έναντι ζημιών και 2,9% η BP, καταγράφοντας άνοδο μετά από τέσσερις ημέρες.
Απώλειες στη Wall
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με την Πορτογαλία να τραβά τα βλέμματα μετά την προειδοποίηση από τη Moody’s για υποβάθμιση, αλλά και με τη γενικότερη κρίση στην Ευρώπη να επηρεάζει τους επενδυτές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνολογικός κλάδος περιορίζει τις απώλειες.
Με απώλειες άνω του 1,2% κινείται η Walt Disney και η Caterpillar, ενώ με πτώση 6,7% κινείται η News, καθώς προέβλεψε μειωμένα κέρδη για το 2010.
Με πτώση 1,1% κινείται η Citigroup.
Πάνω από 1,8% υποχωρεί η ConocoPhillips, Hess και Occidental Petroleum, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο μειώνεται. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα το αργό καταγράφει απώλειες 3%,