• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:38 - 08 Ιουν 2010

Μεικτά πρόσημα στη Wall - Με απώλειες η Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η προειδοποίηση της Fitch για τα δημοσιονομικά της Βρετανία και οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο αντισταθμίζουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Ben Bernanke, ο  οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,23% στις 9.839 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,37% στις 2.166 μονάδες, ενώ o S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,15% στις 1.052 μονάδες.

Η αμερικανική οικονομία δεν θα γλιστρήσει πάλι σε ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke. Το πιθανότερο και πιο αισιόδοξο σενάριο του Bernanke είναι η συνέχιση της ανάκαμψης, αλλά όχι σε ‘’εξαιρετικό’’ επίπεδο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC , ο επικεφαλής της Fed είπε πως η βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης και οι αυξημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων φαίνονται αρκετά για να κρατήσουν την οικονομία σε ανοδική τροχιά, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να μην είναι τόσο ταχύς.

Ας σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φόβοι για διπλή ύφεση, με τελευταία ένδειξη την αναιμική αύξηση στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα το Μάιο.

Κέρδη 0,95% καταγράφει η Alcoa, 1,08% η Caterpillar και 0,50% για τη DuPont.

«Ράλι» πάνω από 1% για τη Citigroup, Ford Motor και Apple. Σημειώνεται ότι η τελευταία παρουσίασε το νέο iPhone 4.

Ανοδικά 0,3% και η McDonald's, μετά την άνοδο 4,8% στις πωλήσεις των καταστημάτων της σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάιο.

Στο -1,1% βρίσκεται η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση τριετών μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 1,15 δισ. δολαρίων, ενώ στο -1,6% η Intel.

Απώλειες στην Ευρώπη

Mε απώλειες κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται υπό πίεση, ενώ «βαρίδι» στις αγορές αποτελεί η ανακοίνωση της Fitch ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «τρομερές» δημοσιονομικές προκλήσεις.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,69% στις 5.035 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 0,84% στις 5.856 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει πτώση 0,97% στις 3.381 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 index υποχωρεί κατά 1,05%, μετά τις απώλειες κατά 0,7% της Δευτέρας κι ενώ ο δημοσιονομικός πονοκέφαλος της Ευρωζώνης εξακολουθεί να «ταλαιπωρεί» τους επενδυτές. Στα 1,1929 δολάρια το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία ως προς τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ, κατέληξε το Eurogroup που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο. Ο μηχανισμός στήριξης διαθέτει 500 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ΕΕ υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν τα χρέη ορισμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Ben Bernanke, μιλώντας χθες στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσινγκτον. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει δεσμευθεί σοβαρά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει το ευρώ, να προστατέψει την ευρωζώνη, να προστατέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο και να αποτρέψει τα οικονομικά προβλήματα που σίγουρα θα εμφανιστούν», δήλωσε.

«Τρομερές» είναι οι δημοσιονομικές προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τη Fitch, η οποία υπογραμμίζει ότι απαιτείται ένας ταχύτερος ρυθμός μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του Απριλίου του 2010. Ακόμη, τονίζει ότι ένα πιο αισιόδοξο πλάνο, με επιτόκιο 1% χαμηλότερο από αυτό στον προυπολογισμό του Απριλίου, ίσως να μπορούσε να αποκαταστήσει το «δημοσιονομικό κενό» ή να λειτουργήσει σα «μαξιλάρι» σε επόμενες κρίσεις.

Υπό πίεση οι εταιρείες πετρελαίου και ο τραπεζικός κλάδος. Στο -3,05% η BP, καθώς συνεχίζει τη μάχη απέναντι στη διαρροή πετρελαίου, ενώ στο -1,11% η Total και στο -0,54% η Eni.

Στο -1,98% βρίσκεται η Credit Agricole, κατά 2,07% υποχωρεί η BBVA και κατά 1,43% η Barclays.

Στο -2,57% κινείται η Tesco, καθώς ο CEO της Terry Leahy θα συνταξιοδοτηθεί το Μάρτη, ενώ πτώση 1,17% καταγράφει η Munich Re, καθώς αναμένει ζημιές υψηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία κατά το μήνα Απρίλιο, με τους επενδυτές, ωστόσο, να απογοητεύονται από τα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 13,1 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για τα 14,1 δισ. ευρώ. Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 7,3% στα 61,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 5,9% στα 74,3 δισ. ευρώ.

Ανω των εκτιμήσεων αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατά τον Απρίλιο, καθώς η διολίσθηση του ευρώ ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση των εξαγωγών. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο, από το άλμα 4,3% του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο της τάξης του 0,7%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 13,3%.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η υποχώρηση 20% του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα τέλη Νοεμβρίου έχει ενισχύσει τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Δεδομένης της αύξησης της ζήτησης, οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και σε προσλήψεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08/06/2010 - 17:15