Στο μέτωπο των εταιρειών, ξεχωρίζουν οι μετοχές της FLSmidth, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 3,7% μετά την αύξηση της αξιολόγησης της Goldman Sachs για τον προμηθευτή τεχνολογίας εξόρυξης και τσιμέντου σε «buy» από «neutral».
Τα μάκρο στο επίκεντρο
Οι επιμέρους βασικοί δείκτες κινούνται, επίσης, ανοδικά, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,50% στις 24.121 μονάδες, τον βρετανικό FTSE να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,84% στις 8.791,35 μονάδες και τον γαλλικό CAC να κερδίζει 0,14% στις 7.839,58 μονάδες.
Στην περιφέρεια, η εικόνα είναι εξίσου καλή, με τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να ανεβαίνει κατά 0,49% στις 4.180 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ να ενισχύεται κατά 0,39% στις 14.281 μονάδες.
Στο μέτωπο των εταιρειών, ξεχωρίζουν οι μετοχές της FLSmidth, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 3,7% μετά την αύξηση της αξιολόγησης της Goldman Sachs για τον προμηθευτή τεχνολογίας εξόρυξης και τσιμέντου σε «buy» από «neutral».
Τα μάκρο στο επίκεντρο
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σηματοδοτώντας τον τέταρτο συνεχή μήνα αύξησης των τιμών.
Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, δεν αποκλείεται αρκετοί Βρετανοί λιανοπωλητές να μειώνουν στρατηγικά τις τιμές σε μια προσπάθεια να προλάβουν τους επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ.
«Οι τιμές των μη τροφίμων παρέμειναν σε αποπληθωρισμό, αλλά αυτός επιβραδύνθηκε σε κατηγορίες όπως η μόδα και τα έπιπλα, καθώς οι λιανοπωλητές άρχισαν να αποσυμπιέζουν την έντονη διαφημιστική δραστηριότητα», ανέφερε η επικεφαλής του BRC Helen Dickinson.
Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν και το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα, το οποίο βελτιώθηκε τον Μάιο, αλλά η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να περιορίζει την προθυμία για δαπάνες.
Η έκθεση σηματοδότησε τον τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο ο δείκτης κινήθηκε υψηλότερα, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των «καλών μισθολογικών ρυθμίσεων» - αλλά παρά τη βελτίωση, το κλίμα παρέμεινε χαμηλό και οι καταναλωτές δίστασαν να προβούν σε αγορές διακριτικής ευχέρειας, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στο ελβετικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 6,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα τον Απρίλιο. Οι επενδυτές ανέμεναν επίσης την έκθεση της Ευρωζώνης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις ομιλίες των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).