• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:07 - 30 Δεκ 2008

Μήπως ήρθε η ώρα για εταιρικά ομόλογα ;

Στραφείτε στα εταιρικά ομόλογα αντί για τις μετοχές, συνιστά ο Μark Kiesel, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pimco, η οποία είναι θυγατρική της Allianz, και επενδύει μόνο σε ομόλογα. Ο Kiesel θεωρεί τραγικό λάθος, αυτήν την εποχή να πουλά κάποιος ομόλογα για να αγοράσει μετοχές. Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε από τα υψηλής ποιότητας ομόλογα αποδόσεις της τάξεις του 8 με 10% τονίζει, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο από τις μετοχές.

Τι θα προτιμούσατε; Μία σταθερή απόδοση ή τριπλάσιο ρίσκο, αναρωτιέται, επιμένοντας ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν και άλλο.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει, στα ομόλογα η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει και αποτιμήσει, μεγαλύτερο ρίσκο απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα.

Ανάλογες σκέψεις κάνει και ο Kevin Murphy, της Patnam Investments., υπογραμμίζοντας πως, μπορεί τα ομόλογα να μην δεκαπλασιάσουν την τιμή τους, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες κάποιος μπορεί να διπλασιάσει τα χρήματα του.Τα ομόλογα, είναι πιο σωστά αποτιμημένα, παρατηρεί,. Είναι το ίδιο ελκυστικά με τις μετοχές, ωστόσο οι αποδόσεις τους είναι υψηλότερες από τις μερισματικές αποδόσεις. Επίσης, τα ομόλογα από πρώτης τάξεως εταιρείες έχουν το προσόν να είναι πάντα ρευστοποιήσιμα. Η συνήθης αναλογία, 60% μετοχές, 40% ομόλογα, πρέπει να αντιστραφεί, συνιστά ο Murphy.

Από την πλευρά του ο Tom Idzorek, επικεφαλής της Ibbotson Associates, συμβουλευτικής θυγατρικής της Morningstar, εκτιμά πως δεν είναι καιρός για εν θερμώ αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου, ωστόσο όπως διευκρίνισε, αυτό δεν σημαίνει, ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα.

Πάντως όσοι θέλουν να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους, ενισχύοντας τις θέσεις τους σε ομόλογα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαλέξουν από ομόλογα που έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον ως A- και BBB+, υποστηρίζει ο Murphy, προτείνοντας εταιρικά ομόλογααπό τις Procter & Gamble, Caterpillarκαι McDonald's.

Ο Kiesel, από την πλευρά του δηλώνει πως προτιμά τραπεζικά ομόλογα AA- and A καθώς επίσης και ομόλογα κλάδων όπως η ενέργεια, η υγεία, και οι τηλεπικοινωνίες