• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:01 - 02 Δεκ 2009

Επιπλέον 30.000 στρατιώτες στέλνει στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

Τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, που περιλαμβάνει την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στη χώρα αλλά και σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το 2011. Θετικά αντέδρασε στα νέα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Στο διάγγελμά του, όπου είναι σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, λέγοντας πως η καταστολή των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών που δρουν στη χώρα είναι ζήτημα της «παγκόσμιας ασφάλειας». Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει τη σταδιακή αποστολή 30.000 στρατιωτών, εντός έξι μηνών. «Είμαι βέβαιος πως τα εθνικά μας συμφέροντα υπαγορεύουν την αποστολή 30.000 στρατιωτών. Έπειτα από 18 μήνες οι στρατιώτες μας θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα» είπε.

Μόλις πάντως η αποστολή ολοκληρωθεί, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που θα υπηρετούν στη χώρα θα φτάνει τις 100.000.

Ο Ομπάμα ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη διεθνή δύναμη (ISAF). Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ενισχύσεις, ενώ η Ουάσινγκτον υπολογίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι συμμαχικές χώρες θα στείλουν άλλους 5.000 με 7.000 στρατιώτες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε κάθε παρομοίωση που γίνεται με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

«Σε αντίθεση με το Βιετνάμ, οι Αμερικανοί πολίτες 'χτυπήθηκαν' από το Αφγανιστάν και παραμένουν στόχος των ίδιων εξτρεμιστών που συνωμοτούν εναντίον τους» τόνισε.

Θετική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, όπως υποστήριξε ο στρατηγός Μακρίσταλ, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του για να τον ενημερώσει. «Ήταν πράγματι θετική (η συνάντηση). Ο πρόεδρος ήταν πολύ αισιόδοξος και πολύ αποφασιστικός σήμερα το πρωί» είπε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

Τις αποφάσεις Ομπάμα χαιρέτισαν, επίσης, ο ΓΓ του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.