Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατασκευή 35 κορβετών, 15 φρεγατών, 50 σκαφών άλλου τύπου και οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων που θα φέρουν το μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο Bulava παρά τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στις δοκιμές. Ακόμη θα ενταχτούν στην αεροπορία 600 μαχητικά αεροσκάφη (κυρίως Su-34, Su-35 και μεταγωγικά) και 1000 ελικόπτερα.
Μέσα στο ίδιο διάστημα θα αναδιοργανωθεί και ο στρατός ξηράς, αφού όπως αναφέρει το BBC, εννέα στις 10 από τις υπάρχουσες μονάδες θα διαλυθούν ενώ μέχρι και 200.000 αξιωματικοί θα χάσουν τις θέσεις τους. Την βάση της αντιπυραυλικής άμυνας θα αποτελούν 10 μεραρχίες εξοπλισμένες με το σύστημα S-500 ενώ άλλες θα διαθέτουν το S-400.
Παράλληλα, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν από 0,5% σε 1,5% του ΑΕΠ.
Πολεμικό πλοίο στις Κουρίλες νήσους σκέφτεται να στείλει η Ρωσία
Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ερίζουν Ρωσία και Ιαπωνία για κάποιες απο τις Κουρίλες νήσους και σήμερα η Ρωσία είναι πιθανό να αποστείλει στον Ειρηνικό πολεμικό πλοίο, για να τις προστατεύσει.
«Δεν αποκλείουμε να αποστείλουμε ένα ή δυο πλοία Mistral στο στόλο του Ειρηνικού, κυρίως για να ρυθμίσουμε θέματα ασφαλείας των Κουρίλων νήσων», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού στρατηγός Μακάροφ.
Η Ρωσία είναι πιθανό να αποστείλει στον Ειρηνικό πολεμικό πλοίο τύπου Mistral, γαλλικού σχεδιασμού, ώστε να ενισχύσει την προστασία των Κουρίλων νήσων, από την Ιαπωνία, που διεκδικεί κάποιες από αυτές από τότε που προσαρτήθηκαν από την ΕΣΣΔ, το 1945. Η Ιαπωνία αποκαλεί τα συγκεκριμένα νησιά βόρεια εδάφη.