• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Νέα προειδοποίηση Budesbank για τα αρνητικά επιτόκια
18:57 - 03 Νοε 2016

Νέα προειδοποίηση Budesbank για τα αρνητικά επιτόκια

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους από την παρατεταμένη χρήση αρνητικών επιτοκίων έκρουσε για μια ακόμα φορά η Budesbank, μέσω του επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπάρχει διαμάχη στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων που υλοποιεί.

Μιλώντας στο Άμστερνταμ, ο Βάιντμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι των πολιτικών εύκολου χρήματος της ΕΚΤ καθίστανται ολοένα πιο φανεροί.

«Οσο περισσότερο διατηρούνται (τα μέτρα στήριξης), τόσο μικρότερη επίδραση θα έχουν και τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι», εξήγησε ο Βάιντμαν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για μια κρίσιμη συνεδρίαση στις 8 Δεκεμβρίου στην οποία αναμένεται να επεκτείνουν το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ κατά τουλάχιστον έξι μήνες. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

Ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υπήρξε σταθερή, αν και αργή, ο πληθωρισμός παραμένει περίπου στο 0,5%, πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Ο Βάιντμαν παραδέχτηκε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη «δικαιολογεί τη στάση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ΕΚΤ ορθώς έπραξε και δεν ενίσχυσε περαιτέρω τα μέτρα στήριξης στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια πλήττουν τα κέρδη των τραπεζών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ωθούν την ανάληψη χρηματοοικονομικού ρίσκου και μειώνουν τα κίνητρα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να χαλιναγωγήσουν τους προϋπολογισμούς τους.