• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:43 - 01 Μαρ 2007

Ενταση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Πέραν του προβλεπόμενου αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, κατά 0,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ο βασική ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις πιθανότητες για νέες αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,4% στις δαπάνες.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, στις οποίες στηρίζεται εν πολλοίς η αμερικανική οικονομία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση όπουη αγορά κατοικίας και η μεταποίηση δε δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Επίσης, ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και τα καύσιμα και συνδέεται στενά με την κατανάλωση, αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,1% ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο έτους ο εν λόγω δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,3% τον Ιανουάριο, έναντι ανόδου 2,2% το Δεκέμβριο. Τα μέλη της Fed, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, Μπεν Μπερνάνκι, έχουν δηλώσει ότι θεωρούν ασφαλή μια αύξηση της τάξης του 1%-2%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα των αμερικανών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1%, έναντι ανόδου 0,5% το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% για πέμπτο συνεχή μήνα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ επεσήμανε ότι ορισμένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν.