• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
20:15 - 21 Μαρ 2007

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed - Κούρσα ανόδου στη Wall

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο του δολαρίου η Fed, στο 5,25%, όπως ήταν αναμενόμενο. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη φορά που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αφήνει αμετάβλητο το ύψος των επιτοκίων. Στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2004 και Ιουνίου 2006 η Federal Reserve είχε προβεί σε 17 αυξήσεις προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της Fed, η αμερικανική αγορά κατέγραψε ράλι ανόδου, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,30% ή 160 μονάδες.

Τόσο οι οικονομολόγοι όσο και οι αναλυτές περίμεναν την εν λόγω απόφαση της Fed, αν και εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα επέλθει μείωση των επιτοκίων.

O πρόεδρος Ben S. Bernanke αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Fed υπογραμμίζουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε "σταθερό έδαφος", επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η διόρθωση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς.

Η αλλαγή στη φρασεολογία της Fed, καθησυχάζει τους επενδυτές, καθώς εκλαμβάνεται ως προμήνυμα μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τα μέλη της Fed προσπαθούν να συγκεράσουν τα «ανόμοια» μακροοοικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και επιβράδυνση στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Κυβερνητικές εκθέσεις του τρέχοντος μήνα έδειξαν πτώση της ανεργίας στο 4,5%, άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1% και άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 2,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mortgage Bankers Association ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων ενισχύθηκε σε υψηλά 3μισι ετών.

Οι μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την πορεία των στοιχείων του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνοδεύτική της επιστολή η Fed.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Alan Greenspan είχε σημειώσει σε πρόσφατες ομιλίες του ότι ο αυξανόμενος ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων μπορεί να επηρεάσει και άλλους κλάδους της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.