• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μαρόκο: «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες- 2.700 νεκροί
20:19 - 11 Σεπ 2023

Μαρόκο: «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες- 2.700 νεκροί

«Μάχη» για να ανασύρουν τυχόν επιζώντας στα συντρίμμια δίνουν οι διασώστες στο Μαρόκο, καθώς οι νεκροί από τη φονικότερη δόνηση των τελευταίων 60 ετών πλησιάζουν τους 2.700.  

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αριθμό αγνοουμένων, καθώς πολλά χωριά είναι δυσπρόσιτα. Οι δρόμοι που κόπηκαν ή έκλεισαν καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον σεισμό.

Ο σεισμός είναι ο φονικότερος που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.

Με τη συνδρομή ομάδων διάσωσης από Βρετανία και Ισπανία, Μαροκινοί διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων. Ωστόσο, αδυνατούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές στα δύσβατα χωριά στους πρόποδες της οροσειράς του Ατλάντα.

Στο μεταξύ, οι επιζώντες που αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο και εφόδια περιέγραφαν ως αργή την αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως σήμερα τα πράγματα επιταχύνονται. Ο στρατός ανέφερε ότι ενισχύει τις ομάδες των διασωστών, ενώ στέλνει πόσιμο νερό και μοιράζει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες στις πληγείσες περιοχές.

Από την Παρασκευή, ούτε ο βασιλιάς Μοχάμεντ ούτε ο πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς έχουν απευθυνθεί στον λαό.

Το Μαρόκο δέχτηκε προσφορά βοήθειας από την Ισπανία και τη Βρετανία, που έστειλαν διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει σε πρώτη φάση 1 εκατομμύριο ευρώ που θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής στο Μαρόκο.