Η Βαρσοβία αντέδρασε με οργή όταν η Ουγγαρία χορήγησε τον περασμένο μήνα πολιτικό άσυλο στον Μαρσίν Ρομανόφσκι, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση δημοσίων πόρων. Ο Ρομανόφσκι αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος με την επίκληση ασυλίας λόγω της ιδιότητας του ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης αρνείται τις εναντίον του κατηγορίες.
Σύμφωνα με τη υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας Μαγκνταλένα Σομπκοβιάκ-Τσαρνέτσκα: «Όταν κάναμε τις προσκλήσεις για το γκαλά μας έναν μήνα πριν, καλέσαμε ολόκληρο το διπλωματικό σώμα. Αλλά έπειτα από την κατάσταση με τον υπουργό Ρομανόφσκι, ο υπουργός (Εξωτερικών) Σικόρσκι αποφάσισε ότι ο Ούγγρος πρεσβευτής δεν είναι ευπρόσδεκτος στο θέατρο σήμερα».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα απευθύνουν ομιλίες κατά την τελετή για την ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης από τη Βαρσοβία.







