«Η διάγνωση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος και υποψήφιος καγκελάριος για τους Πράσινους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με μετάδοση του CNBC.
Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι, ενώ υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως η αυξανόμενη ζήτηση για πιστώσεις, «η Γερμανία έχει κολλήσει στη στασιμότητα».
Η τελευταία εκτίμηση για το ΑΕΠ είναι απότομα μειωμένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για ανάπτυξη 1,1% το 2025, αλλά σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις άλλων οικονομικών φορέων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε νωρίτερα αυτό το μήνα τις προοπτικές του και βλέπει πλέον ανάπτυξη 0,3% για τη γερμανική οικονομία φέτος, ενώ η ομοσπονδιακή Bundesbank δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Αντίθετα, η ένωση της γερμανικής βιομηχανίας προέβλεψε την Τρίτη (28/1) ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2025, κάτι που θα ήταν η τρίτη ετήσια μείωση στη σειρά.
Τα ετήσια στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024, αφού είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 0,3% το προηγούμενο έτος. Τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν επίσης υποτονικά, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί μια τεχνική ύφεση, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναθεώρηση
Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι αρκετοί βασικοί λόγοι στήριξαν την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι τα σχέδια αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της σημερινής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν πλήρως λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας της κυβέρνησης, μαζί με τα ερωτήματα σχετικά με την έκβαση των επικείμενων εκλογών. Ο Χάμπεκ αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών κατά των ευρωπαϊκών χωρών.
Όσον αφορά το μέλλον, η εγχώρια οικονομία πιθανότατα θα παρουσιάσει αρχικά μόνο ασθενή ανάπτυξη φέτος, λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος σε δήλωση που συνοδεύει την οικονομική έκθεση για το 2025.
Προβλέπει ότι στη συνέχεια η οικονομία θα επιταχύνει τους ρυθμούς της καθώς ο πληθωρισμός θα μειώνεται, τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξάνονται και οι οικονομικές συνθήκες θα καθίστανται σαφέστερες.
Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι για το 2026 προβλέπεται πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία οδεύει προς ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, οι οποίες διεξάγονται νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας διαλύθηκε τον Νοέμβριο.
Δομικές Προκλήσεις
Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Γιοργκ Κούκις την περασμένη εβδομάδα, ο Χάμπεκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία πάσχει από διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύονται από την έλλειψη ανοδικής ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Σε δήλωσή του την Τετάρτη επισήμανε την έλλειψη εργατών και εξειδικευμένων εργαζομένων, την πληθωρική γραφειοκρατία και τις αδύναμες επενδύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποεπενδύει συστηματικά και ότι οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν αναχαιτίσει την ανάπτυξη.
Η προκαταρκτική μέτρηση του ΑΕΠ της Γερμανίας για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται την Πέμπτη. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι, με βάση τις διαθέσιμες τότε πληροφορίες, η οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η οικονομική έκθεση της Τετάρτης προσδιόρισε επίσης τον πληθωρισμό στο 2,2% για φέτος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας είχε υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί και πάλι.



