«Τα κράτη μέλη πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για αυτήν την παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων αξιολόγησης κινδύνου, ώστε οι επαγγελματίες υγείας, κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών να μπορούν να ανιχνεύσουν τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται προστατευτικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις ταξιδιού για να αποτραπεί η μεταφορά κοριτσιών στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό. Τα χαμηλά ποσοστά αναφοράς, δίωξης και καταδίκης αυτής της μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών προκαλούν επίσης ανησυχία».
Υπενθύμισε ότι, σε ψήφισμα του 2016, η Συνέλευση υπογράμμισε ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και μια εκδήλωση της βούλησης για έλεγχο των σωμάτων των γυναικών και καταστροφή της οικειότητάς τους, με ανεπανόρθωτη και ισόβια ζημιά για τους επιζώντες.
Το θέμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων το 2025, είναι να «επιταχύνουμε τον ρυθμό για να τερματίσουμε τον ακρωτηριασμό, ενισχύοντας συμμαχίες και χτίζοντας κινήματα.
Ο στόχος 5 για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων έως το 2030. «Ο χρόνος τελειώνει», είπε η κα Gjonaj. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο







