• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Οι δασμοί Τραμπ δοκιμάζουν την ενότητα της ΕΕ
08:27 - 12 Φεβ 2025

Οι δασμοί Τραμπ δοκιμάζουν την ενότητα της ΕΕ

Οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ συνεδριάζουν την Τετάρτη (12/2) και θα προσπαθήσουν να τηρήσουν μία κοινή γραμμή σχετικά με το τι σημαίνει μια «σταθερή και αναλογική» απάντηση στους δασμούς 25% των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ενώ το μπλοκ θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα με την εκ νέου εφαρμογή των δασμών που επέβαλε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να διχάσει τα μέλη της ΕΕ.

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον μπορεί να περιλαμβάνει την προσφορά διαφορετικής πρόσβασης σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και πιθανώς διμερείς επί μέρους συμφωνίες, σχολίασε ένας υπουργός στο Bloomberg.

Στην ΕΕ εξακολουθούν, πάντως, να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να αποτραπεί ο εμπορικός πόλεμος και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει πως υπάρχει και το αντίθετο σενάριο.

Ο Χάουαρντ Λούτνικ, ο εκλεκτός του Τραμπ για υπουργός Εμπορίου, είπε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν «εργαλεία εμπορίου» για να ανταπαντήσουν στους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επηρεάζουν τις αμερικανικές εταιρείες.