Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/3) δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, στέλνοντας τις μετοχές των παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών σε πτώση και αυξάνοντας τους φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας σε μεγάλες χώρες που εξάγουν αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι εισφορές θα ενισχύσουν τελικά την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η άμεση επίδραση θα είναι στις επιλογές των αυτοκινητοβιομηχανιών που θα πλήξουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
«Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να δεχτούν το 25%, απλά δεν μπορούν», δήλωσε ο Andy Palmer, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μετακυλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το κόστος των δασμών», μεταξύ άλλων αφαιρώντας χαρακτηριστικά για να μειώσουν το κόστος τους, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές.
Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να κατανείμουν αυτό το κόστος μεταξύ των μοντέλων που παράγονται στις ΗΠΑ και των εισαγόμενων, να κόψουν τα χαρακτηριστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να σταματήσουν να πωλούν προσιτά μοντέλα που απευθύνονται σε αγοραστές αυτοκινήτων που αγοράζουν για πρώτη φορά, καθώς πολλά από αυτά είναι εισαγόμενα και είναι λιγότερο ελκυστικά αν πωλούνται σε υψηλότερη τιμή.
Ακόμα, η S&P Global Mobility εκτίμησε την Πέμπτη (27/3) ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν πτώση των ετήσιων πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ σε ένα εύρος 14,5 έως 15 εκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια από 16 εκατομμύρια το 2024. Η Cox Automotive εκτιμά ότι οι δασμοί θα προσθέσουν 3.000 δολάρια στο κόστος ενός οχήματος αμερικανικής κατασκευής και 6.000 δολάρια στα οχήματα που κατασκευάζονται στον Καναδά ή το Μεξικό χωρίς εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, ενώ πωλητές πολυτελών προϊόντων, όπως η Bentley ή η Ferrari, λένε ότι θα μετακυλήσουν το κόστος, τα τυπικά περιθώρια κέρδους των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που ανέρχονται σε 6% έως 8% δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Όμως, τα προσιτά μοντέλα που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν. Μερικά από αυτά είναι το Honda CR-V, το Chevy Trax, το Subaru Forester, το Chevy Equinox και το Honda HR-V, δήλωσε η Erin Keating, εκτελεστική αναλύτρια της Cox.
«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γνωρίζουν ότι έχουν ορισμένα οχήματα στο χαρτοφυλάκιό τους που μπορούν να ανεχθούν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους», δήλωσε η Keating. «Ορισμένα οχήματα μπορεί απλώς να αποδειχθούν πολύ ακριβά, και τα περισσότερα από αυτά είναι προσιτά μοντέλα που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ».
Οι έμποροι αυτοκινήτων στις ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα άφθονο απόθεμα - αξίας περίπου 90 ημερών - αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται μετά από αυτό. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Eric Mann, διευθυντής πωλήσεων στην αντιπροσωπεία Szott M-59 Jeep στο Michigan, παρατήρησε περισσότερους πελάτες να αγοράζουν από το φόβο των υψηλότερων τιμών.
Όλοι βγαίνουν χαμένοι από αυτό το «παιχνίδι»
Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες στερούνται της μεγαλύτερης αγοράς εισαγωγής αυτοκινήτων και είναι πιθανό να μειώσουν την παραγωγή. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σταματήσουν να στέλνουν ένα μοντέλο στις ΗΠΑ, αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση της παραγωγής στα εν λόγω εργοστάσια. Χαμηλότερες ποσότητες σημαίνουν υψηλότερο κόστος ανά όχημα, «το οποίο τελικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές» δήλωσε ο Palmer.
Σημειώνεται πως ορισμένες εταιρείες που πωλούν αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής με υψηλό ποσοστό εξαρτημάτων αλλά απαλλάσσονται από τους δασμούς θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά να τις διατηρήσουν αρκετά χαμηλά ώστε να πάρουν μερίδιο αγοράς από τους αντιπάλους που επηρεάζονται από τους δασμούς.
Μακροπρόθεσμα, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπομένουν τους δασμούς με το στοίχημα ότι δεν θα διαρκέσουν, ή αν θα δαπανήσουν δύο έως τρία χρόνια για να μετακινήσουν την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού με την προσδοκία ότι οι δασμοί θα διαρκέσουν και μετά την προεδρία του Τραμπ, δήλωσε ο Mark Wakefield, επικεφαλής της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων στη συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners.
Οι νεότερες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η INEOS Automotive δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Ο κατασκευαστής με έδρα τη Γαλλία άρχισε να πωλεί το εκτός δρόμου μοντέλο Grenadier στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του περασμένου έτους σε μέση τιμή περίπου 85.000 δολαρίων, δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος Lynn Calder. Από τότε η INEOS έχει πουλήσει 8.000 οχήματα στις ΗΠΑ, δηλαδή το 60% του συνόλου της.
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να περάσει μια αύξηση τιμών της τάξης του 25% στον καταναλωτή», δήλωσε η ίδια. «Αλλά εξίσου, είναι επίσης πολύ σαφές ότι δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε όλη».
Είπε ότι η INEOS θα μοιράσει το βάρος μεταξύ της εταιρείας, των αντιπροσώπων της και των καταναλωτών, μια υβριδική λύση όπου «όλοι πονάνε».








