• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Τραμπ:Απειλεί με βομβαρδισμό το Ιράν εάν δεν συνάψει πυρηνική συμφωνία
11:54 - 31 Μαρ 2025

Τραμπ:Απειλεί με βομβαρδισμό το Ιράν εάν δεν συνάψει πυρηνική συμφωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κυριακή (30/3) το Ιράν με βομβαρδισμό και δευτερογενείς δασμούς, εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στις πρώτες δηλώσεις του Τραμπ αφότου το Ιράν απέρριψε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο NBC News ότι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι συνομιλούν, αλλά δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες: «Αν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Θα είναι βομβαρδισμοί που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν» και πρόσθεσε: «Υπάρχει πιθανότητα, αν δεν κάνουν συμφωνία, να τους επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς, όπως έκανα πριν από τέσσερα χρόνια».

Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν έστειλε απάντηση μέσω του Ομάν σε επιστολή του Τραμπ που προέτρεπε την Τεχεράνη να καταλήξει σε νέα πυρηνική συμφωνία, λέγοντας ότι η πολιτική του είναι να μην εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ βρίσκεται υπό την μεγάλη πίεση και στρατιωτική απειλή, ανέφερε την Πέμπτη (27/3) ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επανέλαβε την πολιτική αυτή την Κυριακή. «Οι άμεσες διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) έχουν απορριφθεί, αλλά το Ιράν πάντα συμμετείχε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις και τώρα επίσης, ο Ανώτατος Ηγέτης τόνισε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν», είπε, αναφερόμενος στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, ο Τραμπ απείλησε επίσης με τους λεγόμενους δευτερογενείς δασμούς, οι οποίοι επηρεάζουν τους αγοραστές των προϊόντων μιας χώρας, τόσο τη Ρωσία όσο και το Ιράν.

Ακόμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα την Κυριακή στο Air Force One, ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται να λάβει απόφαση για τους δευτερεύοντες δασμούς με βάση το αν η Τεχεράνη συνάψει συμφωνία: «Πιθανότατα θα δώσουμε περιθώριο δύο εβδομάδων και αν δεν δούμε κάποια πρόοδο, θα τους βάλουμε. Δεν θα τους επιβάλουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά αν θυμάστε, το έκανα αυτό πριν από έξι χρόνια και λειτούργησε πολύ καλά».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του θητεία 2017-2021, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από μια συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που έθετε αυστηρά όρια στις αμφισβητούμενες πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Ο Τραμπ επέβαλε επίσης εκ νέου σαρωτικές αμερικανικές κυρώσεις. Έκτοτε, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα συμφωνηθέντα όρια στο κλιμακούμενο πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει την προειδοποίηση του Τραμπ να συνάψει συμφωνία ή να αντιμετωπίσει στρατιωτικές συνέπειες.

Οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν το Ιράν ότι έχει μια μυστική ατζέντα για την ανάπτυξη ικανότητας πυρηνικών όπλων με τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό επίπεδο σχάσιμης καθαρότητας, πάνω από αυτό που λένε ότι είναι δικαιολογημένο για ένα πολιτικό πρόγραμμα ατομικής ενέργειας. Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου για πολιτικούς ενεργειακούς σκοπούς.