• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Σε ελεύθερη πτώση η Wall: Τραμπ-Κίνα και Πάουελ την «γονάτισαν»
23:32 - 04 Απρ 2025

Σε ελεύθερη πτώση η Wall: Τραμπ-Κίνα και Πάουελ την «γονάτισαν»

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2.200 μονάδες την Παρασκευή 4/4, έχοντας χάσει περίπου 4.000 μονάδες μέσα σε δύο μόλις ημέρες, ενώ η Wall Street συνολικά κατέγραψε την χειρότερη εβδομάδα της από την αρχή της πανδημίας COVID-19 το 2020.

Η χρηματιστηριακή αγορά υπέστη σοβαρές ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, καθώς η Κίνα αντέδρασε με νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, προκαλώντας φόβους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανάψει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα οδηγήσει σε ύφεση.

Επιπλέον, η σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον κεντρικό τραπεζίτη, Ζερόμ Πάουελ, με φόντο την αύξηση των δασμών φαίνεται να έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην Wall. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον επικεφαλής της Fed να σταματήσει τα «πολιτικά παιχνίδια» και να μειώσει τα επιτόκια, για να λάβει την απάντηση πως η μείωση των δασμών προκαλεί πληθωρισμό και έτσι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθεί μια καταγραφή της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης:

  • Ο Δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 2.231,07 μονάδες, ή 5,5%, φτάνοντας τις 38.314,86 μονάδες την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 1.679 μονάδων την Πέμπτη και φέρνει την υποχώρηση από το ρεκόρ του σε σχεδόν 15%.
  • Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 5,97%, πέφτοντας στις 5.074,08 μονάδες, την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης έχασε 4,84% την Πέμπτη και πλέον είναι μειωμένος κατά πάνω από 17% από το πρόσφατο υψηλό του.
  • Ο δείκτης Nasdaq Composite, που περιλαμβάνει πολλές τεχνολογικές εταιρείες που πωλούν στην Κίνα και κατασκευάζουν εκεί, υποχώρησε κατά 5,8%, φτάνοντας τις 15.587,79 μονάδες. Αυτό ακολουθεί μια πτώση σχεδόν 6% της Πέμπτη και φέρνει τον δείκτη σε πτώση 22% από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, κάτι που θεωρείται bear market στην ορολογία του Wall Street.

Το Sell off ήταν ευρύ, με μόνο 14 μέλη του S&P 500 να καταγράφουν άνοδο και με τους κύριους δείκτες της αγοράς να κλείνουν στις χαμηλότερες τιμές της συνεδρίασης.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα επιβάλει 34% δασμούς σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι οι χώρες θα διαπραγματευτούν με τον Τραμπ πριν προχωρήσουν σε αντεπίθεση.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν της πτώσης την Παρασκευή. Οι μετοχές της Apple, κατασκευαστή του iPhone, υποχώρησαν κατά 7%, φέρνοντας τις απώλειές της για την εβδομάδα στο 13%. Η Nvidia, που θεωρείται ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησε 7%, ενώ η Tesla κατέγραψε πτώση 10%. Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλα παραρτήματα στην Κίνα και είναι μεταξύ των πιο επηρεασμένων από τους αντεπιθετικούς δασμούς του Πεκίνου.

Εκτός του τομέα της τεχνολογίας, η Boeing και η Caterpillar — μεγάλες εξαγωγείς στην Κίνα — οδήγησαν τον Dow χαμηλότερα, με πτώση 9% και 6% αντίστοιχα.

«Η ανοδική αγορά είναι νεκρή και καταστράφηκε από ιδεολόγους και αυτοτραυματισμένα πλήγματα», δήλωσε η Emily Bowersock Hill, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρυτής της Bowersock Capital Partners. «Αν και η αγορά μπορεί να είναι κοντά στο να φτάσει στο κατώτατο σημείο της βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για την επίδραση ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη».

Οι προσπάθειες της Κίνας να απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ ξεπέρασαν τους αντίστοιχους δασμούς της. Το Πεκίνο πρόσθεσε αρκετές εταιρείες στη λεγόμενη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων», η οποία υποστηρίζει ότι οι εταιρείες έχουν παραβιάσει κανόνες της αγοράς ή συμβατικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, η Κίνα άνοιξε έρευνα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές κατά της DuPont την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πέσει κατά 12%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έπεσε και πάλι κάτω από το 4% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν σε ομόλογα για ασφάλεια, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω και τα επιτόκια προς τα κάτω. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, εκτινάχθηκε πάνω από το 40, ένα ακραίο επίπεδο που παρατηρείται μόνο κατά τη διάρκεια ταχέων πτωτικών κινημάτων στην αγορά.

Ο Τραμπ φάνηκε αμετάπειστος μπροστά στην αντίδραση των αγορών στις επιθέσεις του με δασμούς δημοσιεύοντας στο Truth Social την Παρασκευή ότι «οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ».

«Ο φόβος τώρα, καθώς μπαίνουμε στο Σαββατοκύριακο, είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα κλιμακωθεί και οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω», είπε ο Jay Woods, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός της Freedom Capital Markets.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/04/2025 - 23:51