Πρώτα απ' όλα, οι εμπειρογνώμονες βλέπουν μια μείωση της μέγιστης διάρκειας του δικαιώματος σε επίδομα βραχυχρόνιας εργασίας από τους 24 μήνες που είναι σήμερα, σε 12 ή 6 μήνες. Αυτό θα έδινε στους εργαζόμενους που πλήττονται από διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα τους περισσότερα κίνητρα για να αλλάξουν γρήγορα εργασία. Το Ινστιτούτο ifo τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης ή τουλάχιστον του παγώματος του ποσού της ενίσχυσης που καταβάλλεται ως επίδομα του πολίτη (Bürgergeld, βασική εισοδηματική ενίσχυση).
Ο εμπειρογνώμονας του ifo Volker Meier, δήλωσε σχετικά: «Τα υψηλότερα επιδόματα και οι μεγαλύτερες περίοδοι δυσχεραίνουν τους ενδιαφερόμενους στην αναζήτηση νέας εργασίας».
Οι εμπειρογνώμονες του ifo βασίζουν την εκτίμησή τους σε πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα ή μεγαλύτερα επιδόματα παρατείνουν τον χρόνο που περνάει κανείς σε εργασία βραχείας απασχόλησης και ανεργία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η μετάβαση από το επίδομα ανεργίας ΙΙ (Arbeitslosengeld II) στο επίδομα του πολίτη οδήγησε σε σημαντική επέκταση των παροχών.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ifo, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επανεκπαιδευτούν ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό. Κατά τη γνώμη τους, προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης για όσους αλλάζουν καριέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή ή τουλάχιστον στη μείωση της ανεργίας.








