• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ντόνερι-ΕΚΤ: Βλέπει κίνδυνο να «κοκκινήσουν» δάνεια της αυτοκινητοβιομηχανίας
21:39 - 24 Απρ 2025

Ντόνερι-ΕΚΤ: Βλέπει κίνδυνο να «κοκκινήσουν» δάνεια της αυτοκινητοβιομηχανίας

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προειδοποιώντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης υποτιμούν τις πιθανές ζημιές από δάνεια προς τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και προς τον εμπορικό τομέα ακινήτων. 

Η Σάρον Ντόνερι, η οποία εντάχθηκε στο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, είπε σε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον ότι οι προβλέψεις των τραπεζών για τις βιομηχανίες εμπορικών ακινήτων και αυτοκινήτων αφορούν κλάδους που «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τις εποπτικές αρχές.

Η ΕΚΤ και άλλοι εποπτικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αδυναμίες στην εμπορική ιδιοκτησία. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν τω μεταξύ, έχει δει τις τελευταίες εβδομάδες τις αξίες των μετοχών να υποχωρούν λόγω των σαρωτικών δασμών.

Η Ντόνερι είπε στο Institute of International Finance ότι τόσο το εμπορικό real estate όσο και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τομείς όπου «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους». Δεν ανέφερε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο των δασμών, αλλά σημείωσε ότι «η αβεβαιότητα της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».