Οι μάχες θα σταματήσουν για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση του Αλεξάντερ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ ενημερώθηκε για την απόφαση της Χαμάς να απελευθερώσει τον τελευταίο επιζώντα Αμερικανό όμηρο στη Γάζα ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η απελευθέρωση, μετά από τετραμερείς συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 59 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, 19 μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Αλλά ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε μόνο να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση του Αλεξάντερ και ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες που ανακοίνωσε πρόσφατα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εκεί.
«Το Ισραήλ δεν έχει δεσμευτεί για κανενός είδους κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το γραφείο του, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική πίεση ανάγκασε τη Χαμάς στην απελευθέρωση. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν υπό πυρά, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την εντατικοποίηση των μαχών».
Τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στην Τζαμπάλια, στα βόρεια του θύλακα, δήλωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει την αναφορά.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (11/5), η Χαμάς δήλωσε ότι συνομίλησε με τις ΗΠΑ και συμφώνησε να απελευθερώσει τον Αλεξάντερ. Οι Άραβες διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτος χαρακτήρισαν το γεγονός ενθαρρυντικό βήμα προς την επιστροφή στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τα κράτη του Κόλπου σε ένα ταξίδι που δεν περιλαμβάνει στάση στο Ισραήλ, αλλά ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος βοήθησε στη διευθέτηση της απελευθέρωσης, αναμένεται στο Ισραήλ τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Η οικογένεια του Αλεξάντερ ευχαρίστησε τον Τραμπ και τον Γουίτκοφ, λέγοντας σε ανακοίνωσή τους ότι ελπίζουν ότι η απόφαση θα ανοίξει τον δρόμο για την απελευθέρωση των άλλων ομήρων -μόνο 21 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί.
«Προτρέπουμε την ισραηλινή κυβέρνηση και τις διαπραγματευτικές ομάδες: παρακαλώ μη σταματήσετε», προσθέτουν.







