Όπως αναφέρει το Reuters, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο ταξίδεψε η αφρόκρεμα των αμερικανών επιχεισηματιών, μεταξύ των οποίων ο Ίλον Μασκ, CEO της Tesla και της SpaceX, και ο Σαμ Όλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI. Κατεβαίνοντας από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Τραμπ ύψωσε τη γροθιά του σε ένδειξη ενότητας, όταν τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Τραμπ θα συνεχίσει την περιοδεία του μετά το Ριάντ, όπου διεξάγεται το Σαουδαραβο-Αμερικανικό Επενδυτικό Φόρουμ, με επόμενες στάσεις το Κατάρ την Τετάρτη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Ισραήλ, μια απόφαση που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται ο στενός αυτός σύμμαχος στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.
Σαουδαραβο-Αμερικανικό Φόρουμ και Vision 2030
Η επίσκεψη του Τραμπ συνέπεσε με τη διεξαγωγή του Σαουδαραβο-Αμερικανικού Επενδυτικού Φόρουμ, το οποίο προέβαλε τις επενδυτικές ευκαιρίες και την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030. Η στρατηγική αυτή του MbS περιλαμβάνει γιγαντιαία έργα υποδομής όπως η NEOM, μια φουτουριστική πόλη στο μέγεθος του Βελγίου.
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, δήλωσε: «Όταν Σαουδάραβες και Αμερικανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνήθως συμβαίνουν πολύ καλά πράγματα — και πολλές φορές, εξαιρετικά». Παρών στο φόρουμ ήταν και ο Λάρι Φινκ, CEO της BlackRock, ο οποίος επισήμανε πως η Σαουδική Αραβία δεν είναι πλέον.
Ο Τραμπ ελπίζει να εξασφαλίσει επενδύσεις ύψους $1 τρισεκατομμυρίου από τη Σαουδική Αραβία, παρότι το βασίλειο έχει δεσμευτεί ήδη για $600 δισ.. Ο στόχος αυτός καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει ο Λευκός Οίκος στη Σαουδική Αραβία ως στρατηγικό και οικονομικό εταίρο.
Στην πρώτη σειρά κάθονταν επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Λάρι Φινκ, CEO της BlackRock, ο Στίβεν Σουάρζμαν της Blackstone, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο Σαουδάραβας Υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν και ο Φαλίχ.
Κατά τη διάρκεια επίσημης δεξίωσης σε παλάτι προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, ο Ίλον Μασκ είχε μια σύντομη συνομιλία τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γνωστός διεθνώς ως MbS).
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία διατηρούν μακρόχρονη σχέση βασισμένη στο πετρέλαιο και την ασφάλεια: το Ριάντ παρέχει ενεργειακή σταθερότητα, ενώ η Ουάσινγκτον προσφέρει στρατιωτική προστασία.
Παράκαμψη Ισραήλ και διπλωματικές πιέσεις
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ενδέχεται να ταξιδέψει την Πέμπτη στην Τουρκία για ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει μόνο αν παρευρεθεί και ο Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης, ωστόσο, δεν έχει δηλώσει αν θα συμμετάσχει και έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι.
Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Τραμπ στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο — η πρώτη ήταν στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου — και πραγματοποιείται σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης.
Εκτός από την πίεση για διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, η κυβέρνησή του προωθεί έναν νέο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, μετά από 19 μήνες πολέμου, και καλεί τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχτεί νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν διατηρήσει ψύχραιμο ύφος αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ να παρακάμψει το Ισραήλ κατά την περιοδεία του, ωστόσο εντείνονται οι αμφιβολίες στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη θέση της στις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.
Το Σαββατοκύριακο, Αμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στο Ομάν για συζητήσεις γύρω από τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει στρατιωτική παρέμβαση, αν αποτύχει η διπλωματία.
Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Μοχάμαντ Μπαγκερί, προειδοποίησε μέσω του πρακτορείου Nournews ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες, αλλιώς το Ιράν θα απαντήσει με αποφασιστική αντίδραση σε κάθε εχθρική ενέργεια.
Εξοπλιστικά και Abraham Accords
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Τραμπ αναμένεται να προσφέρει στη Σαουδική Αραβία εξοπλιστικό πακέτο άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενδέχεται να περιλαμβάνει προηγμένα όπλα και αμυντικά συστήματα.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι αναμένει σύντομα πρόοδο στην επέκταση των Abraham Accords — των συμφωνιών μέσω των οποίων κράτη όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο αναγνώρισαν το Ισραήλ κατά την πρώτη θητεία Τραμπ.
Ωστόσο, η εμμονή του Νετανιάχου στην παράταση του πολέμου στη Γάζα και η άρνησή του για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους καθιστούν πολύ δύσκολη την επίτευξη ανάλογης συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.







