• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Rich List 2025: Η Βρετανία «χάνει» δισεκατομμυριούχους
15:19 - 16 Μάι 2025

Rich List 2025: Η Βρετανία «χάνει» δισεκατομμυριούχους

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία μειώθηκε το 2025, ανέφερε την Παρασκευή (16/5) η εφημερίδα Sunday Times στην ετήσια σύνθεσή της για τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Στην κορυφή της λίστας Rich List 2025 της εφημερίδας βρέθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο επιχειρηματίας Gopi Hinduja και η οικογένειά του, με περιουσία 35 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο Ντέιβιντ και ο Σάιμον Ρούμπεν και η οικογένειά τους, συνιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ, ήταν δεύτεροι με περιουσία 26,87 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ ο επιχειρηματίας Λέοναρντ Μπλαβάτνικ ήταν ο επόμενος με 25,73 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τη λίστα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 156 δισεκατομμυριούχους, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τους 165 του 2024, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των δισεκατομμυριούχων από τότε που ξεκίνησε η σύνταξη του καταλόγου το 1989.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση των δισεκατομμυριούχων στη Μεγάλη Βρετανία το 2025

Η αναταραχή στα χρηματιστήρια σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τους εμπορικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε σε σημαντική πτώση της καθαρής αξίας ορισμένων ατόμων με συμμετοχές σε δημόσιες εταιρείες.

Τα ευρήματα έρχονται, επίσης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ισχύς των σχέσεων της κυβέρνησης των Εργατικών με την επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας και τους δισεκατομμυριούχους δέχεται έντονες πιέσεις λόγω των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα ανέφερε το τέλος της φορολογικής απαλλαγής «non-dom» για τους πλούσιους αλλοδαπούς, ή κατοίκους που δεν έχουν αποδημήσει, ως πιθανό λόγο για τη μείωση των δισεκατομμυριούχων.

Ο πλούτος του βασιλιά Καρόλου αυξήθηκε κατά 30 εκατομμύρια λίρες σε 640 εκατομμύρια λίρες, ανεβάζοντας τον κατά 20 θέσεις στην 258η στον κατάλογο των 350 μελών. Ο πρώην πρωθυπουργός Rishi Sunak και η σύζυγός του Akshata Murty βρίσκονται στην 238η θέση του καταλόγου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2025 - 20:42