• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Τουρκία: Ανάπτυξη 1% στο α' τρίμηνο, παρά τη μείωση επιτοκίων
11:05 - 30 Μάι 2025

Τουρκία: Ανάπτυξη 1% στο α' τρίμηνο, παρά τη μείωση επιτοκίων

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το α’ τρίμηνο, παρά τη σύντομη περίοδο μείωσης των επιτοκίων.  

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 1% στο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή (30/5). Αυτό είναι μικρότερο από το 1,7% του προηγούμενου τριμήνου και χειρότερο από τη μέση πρόβλεψη του 1,2%, όπως προέκυψε από έρευνα του Bloomberg.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2% το α’ τρίμηνο, έναντι 3% την προηγούμενη περίοδο.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού στο 42,5% από 50% σε τρεις διαδοχικές μειώσεις, προσπαθώντας να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της μείωσης του πληθωρισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή έλαβε απότομο τέλος τον Μάρτιο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να διαχειριστούν την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από τη φυλάκιση ενός εξέχοντος υποψήφιου για την προεδρία, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Έκτοτε, οι νομισματικές αρχές έδωσαν ένα γερακίσιο τόνο, σηματοδοτώντας μια συνεχιζόμενη αυστηρή στάση.

Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να διαχειριστούν την παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων, με 269 εταιρείες από τις 539 που ανακοίνωσαν κέρδη πρώτου τριμήνου να εμφανίζουν καθαρές ζημίες.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις 3 Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/05/2025 - 11:22